Спецслужбите разследват “огнения тероризъм” в Гърция

Спецслужбите разследват “огнения тероризъм” в Гърция

Изправено пред безпрецедентна криза с опустошителните пожари в страната, гръцкото правителство обяви, че е натоварило служители от разузнаването и контраразузнаването за справяне с умишления, според властите, план на подпалвачи за унищожаване на гръцките гори, предаде АП.

Екоексперти обаче изразиха съмнение, че има конспиративен план за “огнен тероризъм”.

Поне 64 души загинаха през последните три дни при най-опустошителните пожари в историята на Гърция, при които изгоряха гори и села от Еврос на север до западните острови Корфу и Кефалония и до полуостров Пелопонес на юг.

Прокуратурата в понеделник разпореди проверка,  която да установи дали пожарите може да са резултат на тероризъм или акт на организирана престъпност – нещо, което разширява пълномощията на властите за разследвания и арести.

Министърът на обществения ред Вирон Полидорас заяви, че специалните служби и антитерористичният отряд разследват пожарите. “Имаме индикации (за участие на подпалвачи), свидетелски показания, които изискват разследване”, каза той.  

Представител на правозащитната организация WWF обаче отхвърли идеята за умишлена кампания на палежи.

“Мисля, че това са много опасни оценки, особено когато до момента няма факти, които да ги подкрепят”, посочи Теодора Нантсу, мениджър на WWF за Гърция.

Министър-председателят Костас Караманлис също намекна, че много от пожарите са умишлени. Бушуващата огнена стихия е основата тема, която доминира политическия дебат преди предсрочните парламентарни избори на 16 септември.

Досега седем души са обвинени в подпалвачество, а други 26 ще бъдат обвинени в по-леки престъпления, свързани с пожарите. Сред задържаните са възрастен мъж, обвинен за умишлен пожар, причинил смъртта на шест души; баба, обвинена за възникване на пожар, докато готвела в двора си; мъж, за който се твърди, че захвърлил незагасен фас.

Властите предложиха награда от 1 млн. евро за информация за залавяне на виновниците.

Критика на опозицията

Депутати от опозицията критикуват реакцията на кабинета в кризисната ситуация. Лидерът на социалистическата партия ПАСОК Георгиос Папандреу заяви, че правителството е "напълно некомпетентно".

Около 2000 привърженици на левицата преминаха  през Атина в понеделник вечерта, скандирайки  "Долу правителството!".

Политическите анализатори заявиха, че ефектът от пожарите върху  изборите още не е ясен и ще зависи от това как обществеността ще възприеме справянето на правителството с кризата.

Премиерът Костас Караманлис каза, че изборите ще бъдат проведени, както е планирано, но негов приоритет са жертвите на пожарите, а не политическите игри.

Кореспондент на ББС в Атина съобщава, че усещането в страната е все едно, че се води война, като се разпространяват най-различни и понякога невероятни теории, свързани с пожарите.

В Атина стотици хора излязоха по улиците, за да протестират. Някои от тях смятат, че пожарите са започнати умишлено от предприемачи, които искат да разчистят площ за строежи.

Интереси на строителни предприемачи

Президентът на Гръцката федерация за недвижими имоти Стратос Парадияс обаче каза, че тези подозрения са неоснователни.

Според представителката на WWF е възможно част от палежите да са предизвикани от строителни предприемачи, които искат да строят на бивши горски терени, особено в скъпите райони по крайбрежието и около Атина. Теодора Нантсу предупреди, че в страната има проблем с приложението на законодателството за защита на горите. “Липсата на зониране и на горски карти е мотив за нарушения на закона за горите и незаконно строителство”, каза тя.

Председателят на асоциацията на агенциите за недвижими имоти в Атина се съгласи с това мнение.

“Сега е твърде късно, но държавата трябва да осигури незабавното залесяване на опожарените райони, да ги картографира и без бавене да изготви пълен горски регистър”, заяви Янис Ревитис, цитиран от АП.

“Ако дадена земя е официално регистрирана като горска, който и да я изгори, тя след това отново ще се води горска”, уточни той.

Чуждестранни пожарникари  и самолети се присъединиха към битката  с огнената стихия в Гърция. Преди ден ЕС съобщи, че помощта, оказвана в момента на Гърция за пожарите, е най-голямата, оказвана на страна членка.

Спасителните екипи евакуираха 27 села на полуостров Пелопонес, заплашени от огъня и от понеделник няма съобщения за нови жертви. Същия ден ужасените жители на Фрикса в западната част на Пелопонес бяха превозени с хеликоптери на безопасно място, след като бяха откъснати от външния свят от гъст дим и пламъци.

Във вторник бе съобщено и за земетресение с магнитуд 4.4 по скалата на Рихтер, регистрирано същата сутрин на 45 км северно от Атина. Засега няма данни за жертви и разрушения.

Преди ден земетресение с магнитуд 5.1 по скалата на Рихтер разтърси гръцкия остров Кефалония в западната част на страната, където бушуват пожари.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?