Спецзвено ще се справя с европейски авиокризи

Специално кризисно звено за справяне с кризи във въздушното пространство на Европа ще заработи до края на тази година. Обещанието е на ЕК и е част от предложенията, одобрени във вторник на извънредна среща на транспортните министри от Евросъюза, предаде БНТ. Брюксел се зарече още, че до септември ще предложи нови методи за справяне с кризи в европейското въздушно пространство като предизвиканата от исландския вулкан през април.

Кризисно звено и единен европейски регулаторен орган, иска ЕК. Тези два приоритета бяха подкрепени и от министрите на транспорта от 27-те държави, събрани извънредно в Брюксел. Целта е по-добра координация между националните власти в случай на криза, като предизвиканата от исландския вулкан.

"Нуждаем се от единна и ясна система за допустимата концентрация на вулканична пепел във въздуха! Необходими са ни и общи стандарти затова при какви условия и при каква концентрация на вулканична пепел във въздуха самолетите може да летят при пълна сигурност!", заяви германският транспортен министър Петер Рамсауе

Транспортните министри одобриха и намерението на ЕК, заедно с държавите-членки да изработят общи правила за спазване на правата на пътниците. Другата задача ще бъде изработването на общи указания за отпускане на държавни помощи в областта на транспорта, за да има ясни правила и за да не бъде нарушавана свободната пазарна конкуренция.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?