"Спиди Груп" купи базата на СОМАТ в Горубляне за 46 млн. лв.

Логистичният център ще оперира под името "София Сити Лоджистик Парк"

"Спиди Груп" купи базата на СОМАТ в Горубляне за 46 млн. лв.

"Спиди Груп" АД плати 46 млн. лв. на "Виена Реал Естейт" ЕАД за придобиването на мажоритарен дял в новоучредена компания, която управлява базата СОМАТ в столичния квартал "Горубляне".

Значителна част от сделката е финансирана с дългосрочен заем от "Уникредит Булбанк", съобщиха от "Спиди Груп".

Всички имоти, които са с площ от около 40 000 кв.м, са придобити от новоучреденото дружество "София Сити Лоджистик Парк" ООД.

Преди сделката едноличен собственик на дружеството беше "Виена Реал Естейт", а след финализирането ѝ собствеността в него е разпределена 76% за "Спиди Груп" АД и 24% за "Виена Реал Естейт" ЕАД, посочват от "Спиди Груп".

Чрез сделката "Спиди Груп" влиза в бизнеса с недвижимите имоти, като част от стратегията си за диверсифициране на инвестиционното си портфолио.

От своя страна "Виена Реал Естейт" ще има възможност да оптимизира капиталовата си структура и да запази миноритарно участие в този бизнес имот, е посочено в съобщението на "Спиди Груп".

Старата логистична база ще работи под ново име

"София Сити Лоджистик Парк" ще е и новото търговско име, под което ще оперира логистичната база.

Към момента над 95% от нейните площи са заети от компании в сфери като логистика, спедиция, търговска и сервизна дейност. Сред тях са "Мувио лоджистикс", "Балкан лоджистик сървисиз", "Спиди" АД, "Девин", "Балкан стар ритейл", "Ауто Франс", "Европарт", "Глобал рент" и други.

Плановете за развитие на парка ще са фокусирани върху поддържане на дългосрочни отношения с наемателите, подобряване на качеството на услугите и създаване на максимално добри условия за бизнес на компаниите, за които близостта до центъра на столицата е от първостепенно значение.

Диверсификация за "Спиди"

Чрез сделката "Спиди Груп" влиза в бизнеса с недвижимите имоти, като част от стратегията си за диверсифициране на инвестиционното си портфолио, посочват от компанията.

Дружеството купувач е собственост на Валери Мектупчиян (67.13%), Георги Гогов (24.87%) и Славчо Панталеев (8%), според Търговския регистър.

Чрез него те контролират над две трети и от публичната куриерска компания "Спиди". В нея 25% има френската GeoPost, която в края на 2014 г. влезе чрез увеличаване на капитала, а "Спиди" придоби 100% от капитала на "Геопост България" и румънската DPD. Това позволи на дружеството динамична експанзия в региона.

До момента "Спиди груп" нямаше собствена логистична база в София. Куриерската компания "Спиди" е наемател в логистичната база СОМАТ от 2012 г. и има дългосрочен договор до 2028 г. От "Спиди груп" уточняват, че куриерска компания няма никакво отношение към сделката за придобиване на имота.

През март тази година куриерската компания "Спиди" с дългосрочен наем се нанесе в логистична база край Стара Загора, който беше изграден с финансиране от европейската инициатива "Джесика" от дружеството "Пит Бокс".

Логистичната база в село Маджерито служи като основен хъб на "Спиди" за прегрупиране и претоварване на палетни пратки. Тяхното предимство се състои в това, че клиентите могат да изпращат товар до 800 кг на ден на атрактивни цени, като в същото време "Спиди" оптимизира своя транспортен и складов капацитет и разходи.

"Спиди" е наемател на около 40 бази в страната.

"Виена Риал Естейт" управлява имотите на Вили Бец у нас

Продавачът "Виена Риал Естейт" управлява имотите на германската група "Вили Бец" у нас. Тя е собственик на бившия държавен автомобилен превозвач СОМАТ, който от няколко години изпитва финансови затруднения и разпродава активи.

Чрез сделката "Виена Реал Естейт" ще има възможност да оптимизира капиталовата си структура и да запази миноритарно участие в този бизнес имот, се казва в съобщението на "Спиди Груп".

"Виена Риал Естейт" прибягна до разпродажба на активите си у нас след като договорът на СОМАТ за превоз на храни за американската армия в Афганистан беше прекратен предсрочно.

В края на 2015 г. "Виена реал естейт" продаде имот на "Мото-Пфое" за 2.7 млн. лв. През лятото на 2016 г. беше продадена и транспортно-логистичната база в Пазарджик.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?