Спира продажбата на билети от шофьорите в градския транспорт

Спира продажбата на билети от шофьорите в градския транспорт

Със заповед на кмета на София се забранява продажбата на билети от шофьорите в обществения градски транспорт. Мярката се въвежда от съображения за сигурност заради коронавируса.

Пунктовете на ЦГМ ще бъдат снабдени с допълнителни билети.

Освен това първата врата на автобусите, които не разполагат със стъклена преграда между пътниците и водача, ще бъде затворена.Качването и слизането ще става от другите врати. Гражданите със зрителни увреждания ще бъдат информирани от водача за затворената първа врата. Прозорците към кабините на водачите в другите автобуси, трамваите и тролеите остават затворени.

Кметът Йорданка Фандъкова съобщи пред общинските съветници, че се въвеждат допълнителни мерки в детските градини.

Въвежда се дезинфекция на общите пространства в детските заведения по 4 пъти на ден, строг контрол при приемането на децата в началото на деня.

Ще се проверява и самият персонал на учебните заведения. Медицинските сестри по преценка ще имат право да връщат деца, дори и да имат медицински бележки, че са здрави.

Отменени са всички общински културни и спортни събития. Общинските театри остават затворени и ще бъде предложен механизъм за компенсиране на загубите им от липсата на публика, обясни Фандъкова.

Документи, писма, сигнали и жалби от граждани се предават в кутии на входа на част от административните звена, за да се ограничи досегът им със служителите. В четвъртък сутринта се мереше и температурата на служителите в сградата на "Московска" 33. Очаква се да бъде купена и термокамера за контрол на влизащите.

От ВМРО поискаха да се закрият общинските и частни пазари в града, както и да се забранят събирания и протести на открито. Според кмета Фандъкова обаче това не е удачна мярка. Пазарите се дезинфекцират и остават отворени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?