Спира търсенето на тела под рухналата сграда в Банградеш

Спира търсенето на тела под рухналата сграда в Банградеш

Армията на Бангладеш прекратява търсенето на тела в останките от сградата с шивашки ателиета в предградие на столицата Дака, която рухна на 24 април и погреба 1127 души, съобщиха световните агенции в понеделник. Причината е, че е спасителите са достигнали основите на зданието и вече вероятността да бъдат намерени живи хора е нищожна, обясни говорителят на армията Тазул Ислям.

 

Последният жив човек бе спасен в петък – 10 май, когато бе извадена жена под руините, довели до най-голямото индустриално бедствие в страната. От неделя вечерта не е открито нито едно тяло. Бригаден генерал Мохамад Сидикул Алам Шикдер определи като минимална и вероятността за откриване на други загинали.

 

Армията ще предаде обекта на цивилните власти. Специална молитва ще бъде организирана във вторник в памет на загиналите, съобщи още Шикдер.

 

При инцидента с осеметажния център “Рана Плаза“ бяха спасени около 2500 души, много от които бяха ранени. Заради срутването бяха арестувани девет души, сред които собствениците на сградата, които са обвинени в използване на некачествени материали при строежа и неспазване на строителни изисквания.

 

Инцидентът обаче отвори пътя за създаване на синдикални организации в шивашката индустрия на Бангладеш без одобрението на собствениците на фабриките, чиято продукция формира 80 на сто от износа на страната.

Споделяне
Още от Свят

Защо главният прокурор размахва пръст на политици?