Спираме да работим за правителството и започваме да се трудим за себе си

Спираме да работим за правителството и започваме да се трудим за себе си

Днес отбелязваме Деня на свобода от правителството, сочи ежегодното изследване Tax Freedom Day на Института за пазарна икономика (ИПИ). Това е денят, в който спираме да работим, за да платим данъците си и започваме да работим за себе си.

Данъчната тежест за българите расте през последните три години, в момента е на най-високите си нива от началото на кризата и затова тази година Денят на свобода от правителството идва по-късно – 6 май.

За сравнение през 2015 година Денят на свобода от правителството е бил 2 май, а през 2014 – на 30 април.

Тази устойчива тенденция означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства. Този процес е съпроводен и с увеличаването на бюджетния дефицит след 2013 г., който предполага и т. нар. дни за отработване - това са дните, които в бъдеще ще трябва да изработим, за да попълним текущата дупка в бюджета. През 2016 г. ще останат близо 8 дни за отработване, а само за последните три години (2014-2016) натрупаният бюджетен дефицит (над 7 млрд. лв.) се равнява на пълен месец, в които данъкоплатците трябва да работят само за държавата, посочват от ИПИ.

Осемте дни за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1.8 млрд. лв. по консолидираната фискална програма.

Най-много дни през 2016 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 35 дни. За приходите от акцизи ще са нужни над 19 дни. За осигуровките ще трябват 30 дни – 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Също толкова ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес