Спиране на "пътуващия цирк" ЕП ще икономиса 1.2 млрд. евро до 2020 г.

Снимка: БГНЕС

Ако искат да спестят сериозни пари, европейските лидери трябва да спрат "пътуващия цирк", в който се превърна Европейският парламент, заседаващ в Страсбург и в Брюксел, посочва

Асошиейтед прес, цитирана от БТА в петък. Същия ден евролидерите не успяха да постигнат споразумение за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз заради нежеланието да се правят икономии от страна на част от членките и настояването на други за бюджетни рестрикции.

ЕП води номадски и скъп начин на живот - веднъж в месеца хиляди депутати, техните сътрудници и преводачи се местят от Брюксел в Страсбург за 4-дневна пленарна сесия. После изминават обратно 400-те километра, които ги делят от Брюксел, пише изданието.

Тази "приказка за два града" струва на европейските данъкоплатци 180 милиона евро на година. Мнозина са критиците на двете централи на ЕП, в това число някои от 754-те евродепутати.

"Ако европейските лидери искат сериозно да са ефективни и да пресекат пилеенето на пари, по-специално в европейските институции, въпросът за една централа на ЕП трябва да е тяхната отправна точка", заяви британският либералдемократ в ЕП Едуард Макмилън-Скот в писмо до брюкселския в. "Стандард".

"Европейските граждани и повече от половината от Европейския парламент искат край на този пътуващ цирк", допълва той в писмото. Под него са се подписали още трима европейски депутати, чиито имена АП не съобщава.

Според британския евродепутат, предвидените в седемгодишния проектобюджет на ЕС пътувания на депутатите от Брюксел до Страсбург ще струват на данъкоплатците 1.2 млрд. евро. Със "совалките" между двата града евродепутатите ще произведат 133 000 тона въглероден двуокис в атмосферата, допълва британският политик.

Няколко френски правителства обаче отхвърлят идеята Страсбург да престане да е град домакин на ЕП. Френският президент Франсоа Оланд повтори в петък, че подобна промяна няма да се случи никога.

Също като предшествениците си и Оланд смята, че съдбата на Европарламента е окончателно решена при преговорите от 1992 г. Тогава бяха разпределени домакинствата на двайсетина европейски институции, като сред определените за тях градове бяха Люксембург, Копенхаген, Франкфурт, Парма.

В писмото за двете централи на ЕП британският евродепутат Макмилън-Скот и неговите трима колеги припомнят, че само 6 европейски столици имат пряка самолетна връзка със Страсбург и хотелите в града увеличават със 100 процента цените в пленарните седмици.

Освен това депутатите посочват, че има проблеми с безопасността на сградата на ЕП в Страсбург. През последните години се засилва подкрепата за идеята ЕП да заседава само на едно място. На 23 октомври 75 процента от европейските депутати приеха резолюция, призоваваща европейските правителства да решат въпроса до идното лято, а в интернет беше пусната петиция, подписана от 1.27 милиона европейци.

Споделяне

Още от Европа