Спирането на аналоговия телевизионен сигнал се отлага неясно за кога

Цифровизацията на ефира тръгва със 7 от задължителните 11 програми

Спирането на аналоговия телевизионен сигнал се отлага неясно за кога

Аналоговият телевизионен сигнал няма да бъде спрян на 1 септември, както упорито се рекламира по телевизиите и се обяснява на националния информационен телефон за цифровизацията. "Докато не се осигурят декодери за всички, аналоговият сигнал няма да се спира", каза зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров в сряда.

 

Той и Калина Димитрова, директор на дирекция "Съобщения" в Министерството на транспорта, трябваше да внесат повече яснота около процеса на цифровизация на ефира по заръка на министъра на транспорта Днаил Папазов. Вместо това обаче настъпи още по-голямо объркване.

 

В същото време цифровизацията струва до момента 35 млн. лв. на данъкоплатците – 17.5 млн. лв. за информационна кампания (от известно време подвеждаща) и още толкова за декодери, близо половината от които обаче все още не са доставени. Отделно с актуализацията на бюджета са предвидени още 29 млн. лв. за освобождаване на честоти от военните нужни за цифровизацията.

 

Въпреки многобройните въпроси, свързани с плановете на правителството за това как ще върви процесът, Тодоров и Димитрова не се ангажираха с нито един срок и не дадоха нито един конкретен отговор. Двамата се придържаха стриктно към бюрократични клишета като: "търси се най-благоприятното решение в интерес на социално слабите", "органът по цифровизация ще вземе най-балансираното решение", "всички действия ще бъдат продиктувани от обществения интерес" и т.н.

 

От обясненията на зам.-министър Тодоров се разбра, че на този етап правителството не може да се ангажира с нищо конкретно, защото всичко зависи от това как ще се развие обществената поръчка за доставка на декодери на около 86 000 социално слаби от регионите Югозападен, Югоизточен и Северен Централен, чиито оферти предстои да бъдат отворени на 13 август.

 

Продължаващата реклама, която информира, че цифрофизацията стартира на 1 септември, няма да бъде спряна, защото целевата група е много по-голяма, а не се ограничава в рамките на засегнатите хора, каза шефката на дирекция "Съобщения" Калина Димитрова. Зам.-министър Тодоров не можа да каже каква част от предвидените 17.5 млн. лв. вече са разплатени, но уточни, че повече пари за реклама няма да се дават.

 

Двамата не отговориха кога ще бъде освободен честотният спектър, за да може и останалите мултиплекси да изградят мрежата. Двамата препратиха за отговор към Министерството на отбраната, което трябва да освободи честотите.

 

Към момента е ясно, че цифровизацията на ефира на 1 септември тръгва със седем, вместо задължителните по закон 11 безплатни телевизионни програми.

 

В момента работят мрежите на три мултиплекса, които са с капацитет над 24 програми, се казва в отговора на Комисията за регулиране на съобщенията до Mediapool.

 

От двата търговски мултиплекса, които са собственост на "НУРТС Дижитъл", се излъчват програмите на bTV, Nova TV, TV7, News7, Bulgaria on Air.

 

Общественият мултиплекс, който е собственост на "Фърст дижитъл", излъчва двете програми на държавната БНТ - BNT1 и BNT2.

 

Не е ясно кога останалите четири мултиплекса с капацитет над 32 програми ще могат да изградят мрежите си. Това е свързано с освобождаване на честоти от военното министерство, за което са предвидени 29 млн. лв. от актуализацията на бюджета, каза министърът на транспорта Данаил Папазов във вторник. Действащият в момента план за цифровизацията не указва срок, в който трябва да стане това.

 

Решаването на този въпрос обаче е ключов за да не стигне наказателната процедура срещу страната ни до Европейския съд. Зам.-министърът на транспорта и шефката на дирекция "Съобщения" във ведомството не казаха каква ще бъде българската позиция и кога ще изпратят отговора до Европейската комисия с аргумента, че това е колективно решение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?