Спирането на аналоговия тв сигнал се отлага до 1 ноември

От понеделник започва раздаването на ваучери за декодери на още 86 000 социално слаби

Спирането на аналоговия тв сигнал се отлага до 1 ноември

Излъчването на аналогов телевизионен сигнал ще продължи и след 1 септември, след като правителството реши в сряда да удължи срока за прекратяването на нецифровото радиоразпръскване до 1 ноември. По думите на транспортния министър Данаил Папазов е възможно аналоговият сигнал да се изключи и по-рано от този срок, ако всички социално слаби в страната успеят да вземат своите цифрови декодери.

 

Отлагането на рекламираното със 17.5 млн. лв. преминаване от аналогов към цифров сигнал на радиоразпръскване по искане на Европейския съюз бе очаквано, тъй като транспортното ведомство не успя да приключи в срок обществените поръчки за предоставяне до 1 септември на декодери за бедните, чиито телевизори не могат да приемат цифров сигнал.

 

В петък ще се отворят офертите за доставка на декодери за 86 000 социално слаби в останалите три региона - Югозападен, Югоизточен и Северен централен.

 

От понеделник бедните в тези региони могат да отидат в службите за социално подпомагане и да си вземат ваучерите за получаване на устройствата, каза транспортният министър Данаил Папазов. Неговите очаквания са в рамките на около две седмици всички правоимащи да си получат декодерите. Ако това се случи е възможно аналогивия сигнал да бъде спрян окончателно и преди 1 ноември.

 

В Западна България обаче и в момента не може да се лови аналгов сигнал. Според министър Папазов това е заради монтиране на нови ретранслатори от оператора "НУРТС България". По тази причина телевизиите излъчват предупреждаващи надписи, че е възможно смущение в сигнала.

 

Цифровизацията на телевизионния сигнал не се отлага, заяви Папазов на пресконференция след заседанието на Министерския съвет, одобрило актуализация на Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?