Спирането на белодробните трансплантации на българи в Австрия е по вина на МЗ

Д-р Марияна Симеонова, сн. БГНЕС

Прекратяването на белодробните трансплантации на българи в Австрия е станало по вина на Министерството на здравеопазването, стана ясно във вторник от обясненията на директора на Агенцията по трансплантациите д-р Марияна Симеонова, която напуска поста. Тя обясни, че през миналата година от МЗ са поискали от нея да търси оферти и от други клиники. Това е забавило сключването на договор, а в последствие започналата процедура по договаряне с друга болница се е проточила 9 месеца, за което тя многократно е предупреждавала.

Според Симеонова прекратяването на договора с клиниката във Виена е грешка. Тя заяви, че ако е знаела, че процедурата ще се проточи толкова дълго, още миналата година е щяла да пренебрегне искането на МЗ да търси оферти от други болници и да поднови договора с австрийската клиника, което е щяло да ѝ коства поста. “Съжалявам, че не го направих“, заяви Симеонова многократно във вторник.

По-изгодни оферти така и не са се намерили, с което тя предварително е била наясно, тъй като вече е извървяла целия път, когато през 2013 година е бил сключен договора с болницата във Виена.

“Не разбирам защо при добре работеща система се наложи да се търси друго лечебно заведение за белодробни трансплантации“, коментира Симеонова. Тя посочи, че и финансовите условия в Австрия са били много добри, тъй като страната ни е плащала 120 000 евро за белодромна трансплантация, докато във Франция преди години, когато са търсени предишни оферти е била дадена тройна цена от 320 000 евро. Не е ясно и каква е офертата на болницата в Есен, с която сега е финализира процедурата, тъй като на досегашните запитвания на Симеонова цена не е посочена.

Симеонова заяви, че многократно е писала писма и водила разговори с МЗ по въпроса и е била твърдо против да се твърди, че проблемът ще намери бързо решение за един-два месеца, защото е била наясно, че няма да стане.

Тя обаче така и не можа да си спомни при чие ръководство на министерството е получила през миналата година писмото, разпореждащо да търси други оферти, тъй като министрите се сменяли често. Това трябва да е станало при министър Николай Петров или при Кирил Ананиев, но Симеонова не беше сигурна.

Симеонова обясни, че за подписването на новия договор се работи от януари тази година, а договорът с Австрия е изтекъл през май миналата година и е имало два месеца гратисен период . “Повече от 7 месеца чаках отговор, за да мога да подпиша този договор и ако знаех, че ще чакам толкова дълго, щях да го подпиша“, каза Симеонова.

Симеонова призна, че е имало съпротива срещу договора с клиниката във Виена, но не посочи от кого точно. В отговор на въпрос тя отказа да потвърди, че проблемите са започнали заради лоша комуникация с австрийската клиника от страна на бившия зам.-министър Ваньо Шарков.

Симеонова увери обаче, че от страна на министър Кирил Ананиев и заместничката му Жени Начева е срещнала разбиране по проблема и е започнала работа по решаването му.

Оказало се, че новата процедура отнема повече време, а болницата в Есен, Германия, която е изразила желание да приема български пациенти, спазва още по-строги и тромави изисквания, отколкото австрийската клиника. И в момента се чака финализиране на процедурата, като все още не е ясно кога болницата ще може да приема чакащите български пациенти. Досега бял дроб е трансплантиран на 8 българи, а 17 са вписани в листата на чакащите.

Един от чакащите е в много тежко състояние и не се знае ще доживее ли до трансплантация.

Във вторник близките му изразиха възмущението си от забавянето и поискаха информация кой ще понесе отговорност за случилото се, както и за това, че у нас липсват нужните му лекарства, които те са принудени да си набавят от други държави по едва ли не криминални канали.

Симеонова посочи, че отговорност носят институциите, в това число МЗ, ИАТ и Комисията за лечение в чужбина.

Тя заяви, че след напускането на агенцията ще продължи да се развива като лекар.

Споделяне

Още по темата

Още от България