Спирането на поръчки било нов план за управленско поведение

Нека Борисов използва метлата, за да разчисти хората, които дадоха тези 2 млрд. на мафията по време на този кабинет, призова депутат от ДСБ

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева разясни, че спирането на обещствени поръчки е новият управленски план.

Серията спрени обществени поръчки е план за управленско поведение, което започва правителството на ГЕРБ оттук нататък, заяви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. Коментарът ѝ в неделя пред БНР е една от първите публични реакции на ГЕРБ за прекратяването на поръчки по разпореждане на министър -председателя Бойко Борисов. Обявявайки в понеделник първия спрян търг – този за магистрала "Хемус" на стойност 1 млрд. лв. с ДСС, той каза, че мотивът му са "витаещи съмнения", че е спечелен от фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл" Валентин Златев, които обаче по документи нямат нищо общо с регистрираните фирми.

Явно министър-председателят е получил достатъчно аргументи да бъдат спрени тези поръчки, каза Караянчева и допълни, че Борисов досега е показал, че усеща пулса на хората.

Тя прогнозира, че новият спорен закон за обществените поръчки ще осигури прозрачност.


Надяваме се, че до края на март ще излезе и един нов, добър законопроект за съдебната власт, който ще покаже, че трябва работа за кауза, а не да се врътнеш и да си тръгнеш, каза Караянчева, визирайки бившия министър на правосъдието Христо Иванов, който подаде оставка през декември, след като парламентът начело с ГЕРБ бламира ключови текстове от съдебната реформа.


Борис Станимиров от Реформаторския блок определи спирането на обществените поръчки като стъпка в правилната посока, макар и закъсняла.


"Говорим за съмнения, защото нямаме правните доказателства да защитим в съда, че става въпрос за поръчки, дадени на мафията. Видяхме, че премиерът показва воля, че това повече не може да продължава, че съмненията са видими и очевадни за всички. Нека метлата, която му подариха, да я използва, за да разчисти хората, които дадоха тези 2 милиарда на мафията по време на това правителство", коментира той пред БНР.

Според Станимиров сега е моментът да се покаже истинска политическа воля и трябва да се променят правилата, за да не се генерира мафия в държавата: "Спирането на поръчките е част от усещането на обществото, че има нужда мафията да се измете, затова му подаряват метла (чистачките на Летище София подариха метла на Борисов, след като той спаси работните им места, като изгони външна фирма -бел.ред.). Важният въпрос е дали премиерът може да стои на амбразурата и да отброява всяка поръчка в едната или в другата посока? Не, не може. Така не се управлява държава – по съмнения и по шесто чувство."


"Видимо е, че се търси ефекта на пиар-а с метлата. Тези действия предизвикват повече въпроси, отколкото дават отговори какво се случва в държавата", коментира Димитър Горов от БСП. Не на заседание на Министерския съвет е взето решение за спирането на поръчките, държавата се управлява изключително еднолично – премиерът дава и той взима, подчерта Горов.


Ако има подозрения, че тези поръчки са манипулирани, къде са наказаните за тази работа и защо министрите на регионалното развитие и транспорта продължават да бъдат на постовете си, след като има съмнения за опорочаване на процедурите, запита той.


Ако премиерът знае кои не трябва да бъдат фирмите, да каже кои трябва да спечелят, призова депутатът от БСП и обясни колко е важна автомагистрала "Хемус“. Според Димитър Горов в момента гадаем дали има някакъв проблем с мафията, едрия капитал или сблъсък на олигархични интереси, които стоят зад премиера: "И той в момента се изявява като капо ди тути капи, който е събрал офицерите и им праска по един шамар на всички, за да не се карат помежду си и отиваме на следващата пиар акция от негова страна."

"Мафията, която премиерът има желание да мете, не е паднала от небето, а беше инсталирана от БСП по време на предишното правителство", репликира го Борис Станимиров.

Той декларира, че депутатите от ДСБ, които се обявиха за опозиция заради бламирането на съдебната реформа, ще дадат подкрепа, ако бъде поведена борба с мафията: "Ако война с мафията бъде поведена, ако сме били лошите и сме пречели, ето сега сме се отдръпнали, нека го направят. Ако такава война бъде поведена, ние ще я подкрепим."


Според Цвета Караянчева премиерът не води война с никого, а диалог, дори с онези, които му скачат на главата. Тя нарече шизофрения двойственото отношение на ДСБ към управлението.

Решението на премиера Бойко Борисов да се спрат големи обществени поръчки като процедурата за избор на изпълнители на строителството на част от автомагистрала "Хемус" е знак, че ГЕРБ започват да се притесняват от потенциалната си зависимост от определени олигархични кръгове. Това коментира изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов пред БНР.

Според него случващото се има международен контекст и е продиктувано от желанието на Борисов да изчисти образа си.

Самият Борисов преди дни се кле от Брюксел, че никой от вън не го е съветвал да спира съмнителни поръчки, но той бил решил да докаже, че няма зависимости. Тази му решимост съвпадна с обявената от Европейската комисия готовност да раздели Румъния от България, като снеме корупционния мониторинг от северната ни съседка, но го остави за нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?