Спират обезщетенията за безработни при отказ на работа или квалификация

Безработните няма да получават обезщетения, ако откажат предложена им подходяща работа. Те ще отпадат от бюрата по труда, а оттам ще спират и обезщетенията и ако откажат да се включат в курс за професионална квалификация, ако прекратят участието си в такъв курс или откажат участие в програмите за заетост. При всички тези случаи регистрацията на безработните в бюрата по труда ще се прекратява и освен на обезщетения, те няма да могат да разчитат на държавата да им помогне в търсенето на работа. Това реши парламентът в сряда, приемайки окончателно поправките в Закона за насърчаване на заетостта, предложени от депутатите от НДСВ Гадар Хачикян и Валери Цеков.

Според закона подходяща работа е тази, която съответства на образованието, квалификацията и здравословното състояние на безработния, ако се намира в същото населено място или до 30 км извън него и има подходящ обществен транспорт.

Тези изисквания към подходящата работа важат за период от 2 години след регистрацията на безработните в бюрата по труда. След този срок единствено изискване към предлаганата работа е да съответства на здравословното състояние на безработния.

Агенцията по заетостта ще събира и такси за извършени посреднически услуги при намиране на работа на българи в чужбина, записаха още в закона депутатите.

Парламентът прие, че само работодатели без изискуеми публични задължения могат да се възползват от програмите и насърчителните мерки по закона. Второто условие е фирмите да отговарят на изискванията за отпускане на помощи по Закона за държавните помощи.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?