Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Спират осчетоводяването на подкупите с нов закон

Финансовите отчети на компаниите ще са по нов ред според големината им

0 коментара
Спират осчетоводяването на подкупите с нов закон

Край на фиктивните сделки и осчетоводяването на подкупите за длъжностни лица. Това предвижда новият Закон за счетоводството, който беше одобрен от правителството и предстои да бъде приет от Народното събрание.

Отпада още превода на български на всички чужди счетоводни документи и се въвежда регламент на категорията предприятия, както и нови финансови отчети в зависимост от големината на фирмите.

Проектът за нов Закон за счетоводството въвежда в националното счетоводно законодателство новите европейски директиви в тази област. Те бяха одобрени още през 2013 г. във връзка с битката срещу фалшивото счетоводство, съгласно Конвенцията за борба с подкупването на чужди длъжностни лица в международните търговски сделки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, по която България е страна.

Целта на новия закон е намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса, както и създаване на ясни правила и процедури по отношение на счетоводната отчетност на предприятията.

Край на осчетоводяването на фиктивни сделки

С новия закон за първи път в националното счетоводно законодателство се "забранява осчетоводяването на фиктивни и привидни сделки, които прикриват други сделки, включително подкупването на длъжностни лица", е посочено в правителственото съобщение.

Въвежда се и забрана за съставяне и отчитане на счетоводни документи за сделки, които изкривяват и изопачават действителното финансово и имуществено състояние на предприятията.

За първи път се предлагат разпоредби, свързани с освобождаване от задължение за превод на български език на всички счетоводни документи, които постъпват в предприятието на чужд език.

Финансовите отчети според големината на фирмите

С предложения проект за първи път ще бъдат регламентирани категориите предприятия и групи.

Приложимата счетоводна база, съдържанието на финансовите отчети, както и задължението за независим финансов одит ще се определят на база на големината на предприятието - неговите налични дълготрайни активи, приходи от продажби и персонал, а не от правната му форма, както е възприето в сега действащия закон.

Малките предприятия и тези от добивната промишленост са във фокуса на новата счетоводна директива и техните отчети ще претърпят най-много промени.

Спрямо действащите в момента счетоводни нормативни актове в страната ни, промените за малките предприятия по същество се свеждат до намаляване на информацията, която се оповестява в приложенията към годишните финансови отчети и освобождаване от задължителен одит от регистрирани одитори на голяма част от тях.

За първи път в новия Закон за счетоводството се въвеждат изисквания предприятията, които извършват добив на нефт, газ, минерални ресурси и дървесина да разкриват информация за проектите, по които работят, за парите, които плащат на държавните и общинските институции.

За плащания над 100 хиляди евро те ще трябва да предоставят детайлна разбивка - плащания за лицензи, бонуси, роялти, данъци и др. подобни. Допълнителната информация ще се изисква само за големи дружества, като същата информацията може да се представя само на консолидирана основа. Тази информация, наречена "доклад за плащанията към правителствата", ще се публикува заедно с годишните финансови отчети.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.