Спират плановите операции във всички области в "червена зона"

"Пирогов" обяви, че от понеделник се забраняват свижданията

Снимка: БГНЕС

Всички болници и комплексните онкологични центрове в София временно спират от 8 март плановите операци, реши в петък Столичната здравна инспекция. Ще се допускат дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията. А също така и дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев изнесе данни, че заболелите в София са над 440 на 100 000 души.

Още в петък сутринта най-големият спешен център у нас – "Пирогов" обяви, че спира от понеделник плановите операции, прием и свижданията, обявиха от болницата. Спирането на плановия прием бе обявено ден, след като от оперативния щаб, в който влиза и шефър на "Пирогов" проф. Асен Балтов, обявиха, че препоръчват мерки на местно ниво и ограничения като това в Бургас.

Мярката ще бъде въведена и на национално ниво, вероятно до края на деня в петък, съобщи пред БНТ шефът на "Александровска" болница проф. Борис Богов. Той обясни, че има такова указание от щаба и се чака заповед. Плановите операции ще бъдат спрени в болници в "червена" зона, т.е. в лечебните заведения в общо 22 области, обясни той. Целта е да се освободят легла заради очаквания увеличен брой нови случаи.

"Има достатъчно медици. Болниците са подготвени, колегите знаят повече, нямаме дефицити от каквото и да било, но за този период от ноември до днес нямаме внос на кадри, т.е., нямаме лекари и медицински сестри, които да са дошли повече, разполагаме със същия брой. Призивът към всички хора е да спазват мерките, защото третата инфекциозна вълна е дошла и предстои в следващите седмици да се увеличава броят", каза Богов.

От понеделник в "Пирогов" се разрешава само по един придружител на тежко болни пациенти, става ясно от съобщението. Не се знае колко време ще действа ограничението. От щаба на няколо пъти обявиха, че очакват пика на третата вълна от коронавирус да е преди парламентарните избори, т.е. в идните три седмици.

❗️Пирогов спира плановия прием, плановите операции и свижданията ❗️❗️

От понеделник (8 март 2021 г.) с цел да се...

Posted by УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" on Thursday, March 4, 2021

Продължава ваксинацията в "Пирогов", пишат от още от болницата. Приоритетно ще бъдат имунизирани членовете на избирателните комисии. Освен това ще бъдат приемани и хората, на които трябва да се постави втора доза.

През последното денонощие у нас са регистрирани 2198 нови случая на коронавирус.

Споделяне

Още от България