Спират се разрешителните за добив на инертни материали

Спират се разрешителните за добив на инертни материали
Държавата ще спре да издава нови разрешителни за добив на инертни и кариерни материали, съобщи в четвъртък министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Преди около месец тя разпореди на регионалните инспекции по опазване на околната среда и басейновите дирекции да извършат проверки за незаконен добив на инертни материали заради прекалено много сигнали за такива случаи по речните русла. Екоорганизации и отделни граждани са засипали Министерството на околната среда и водите (МОСВ) със сигнали за буквално разрушени корита на реки в резултат на незаконен добив или на такъв, който надхвърля разрешените количества.

Инспекцията се оказа прекалено обширна и сложна и окончателните резултати за това къде се добива незаконно и кои са фирмите нарушители ще са готови до 15 декември, каза министърът.

Тя обаче паралелно поръчала анализ дали раздадените легално разрешителни за добив на строителни материали са достатъчни, за да покриват нуждите на строителната промишленост у нас. Изследването сочи, че за много дълго време напред тези нужди са обезпечени и затова ще се наложи мораториум върху допускането на нови фирми да добиват такива материали, посочи Караджова.

Освен това МОСВ предвижда да се стимулират строителните фирми, които използват в работата си отпадъци от минната индустрия и такива от разрушаваните стари сгради. Ще се разработят определени стандарти за влагане на такива отпадъци в строителството на пътища или на нови сгради с различни проценти на примеси от такива материали.

Практиката е европейска и се прилага в много страни, като България е решила да се възползва от германския опит, каза Караджова.

Мярката ще облекчи и минната индустрия, която има да изпълнява сложна директива, изискваща съхранение на отпадъците от работата им, чието прилагане се оценява на около 500 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?