Спирката в тунела на НДК ще бъде преместена

Спирката в тунела на НДК ще бъде преместена

Спирката в транспортния тунел на НДК ще бъде преместена. Причината са катастрофите на мястото, при които има и пострадали хора, чакащи идването на тролея. Последният такъв случай беше преди няколко седмици, когато кола помете спортния журналист Георги Филипов, докато стоеше на спирката заедно със сина си.

Плановете на общината са да премести спирката до стълбите към подлеза.

"Покрай пътното платно в тунела ще бъдат поставени предпазни съоръжения, които да ограничават възможността при катастрофа автомобил да навлезе в зоната за пешеходците", написа в профила си във Фейсбук зам.-кметът по транспорт и финанси Дончо Барбалов.

Идейният проект за реконструкцията е на "София проект". Той трябва да стане факт след цялостната реконструкция на тунела.


Плановете са спирката да бъде преместена до стълбите към подлеза. Сн. Столична община

Поръчка за ремонт на съоръжението беше обявена през миналата година, но така и не беше избран изпълнител заради липса на оферти. Реконструкцията на тунела беше прехвърлена в капиталовата програма на общината за тази година.

Тя е включена в цялостния ремонт на бул. "Ген. Скобелев", при който трябва да бъде изместено и трамвайното трасе, което минава близо до жилищните сгради по тази пътна артерия. Цялата сума, предвидена за този проект е 12.16 млн. лева. Прогнозата е той да се изпълнява поне до 2021 г., а за тази година осигуреното финансиране е 1 млн. лева. До момента няма обявена поръчка за избор на изпълнител за ремонта.

Междувременно общината реши все пак да подмени изпочупените плочки на един от знаковите площади в София - "Св. Неделя". Аварийният ремонт започна в четвъртък. Плочките около църквата са силно начупени от минаващи по площада автомобили. "Както беше обещано по време на общественото обсъждане на бюджета на София за 2019 г. , ремонтът стартира със затоплянето на времето", обясниха от общината.


Изпочупените плочки на пл. "Св Неделя" ще бъдат подменени. Сн. Столична община

Иначе това пространство трябва да бъде изцяло преобразено в бъдеще. В момента тече конкурс за идеен проект за обновяването му.

Споделяне

Още по темата

Още от България