Списък с корумпирани служители получи новият шеф на агенцията по храните

Дамян Илиев

Списък с корумпирани служители на Българската агенция за безопасност на храните, изнудвали бизнеса да плаща такса спокойствие, ако не иска да бъде съсипан от проверки и затваряне на обекти, получи новият ѝ директор Дамян Илиев от представители на хранителни фирми. Те се срещнаха с него след като собственикът на фирмата за храни "Аладин Фуудс" съобщи за искани 10 хил. евро месечно от предишния директор на агенцията по храните Пламен Моллов, който въпреки протекциите на ДПС скоростно бе отстранен от премиера Бойко Борисов с разрастването на скандала.

Освен че посочваме кои са докторите, участвали заедно с г-н Моллов в тези корупционни схеми, излагаме и нашето предложение за необходимите законодателни промени, съобщи след срещата Биляна Томова, шеф бизнес развитие в "Аладин Фуудс". "Срещнахме пълна подкрепа и разбиране по въпроса, че ако не се промени средата и не се премахнат предпоставките за злоупотреби със служебно положение, независимо че тези служители ще бъдат премахнати, ще останат възможности за генериране на нови корупционни практики", допълни тя.

Дамян Илиев подкрепил идеята за законодателни промени, които да регламентират по-прецизно дейността на агенцията, каза още Томова.

В същото време депутатът от ГЕРБ Методи Андреев изрази пред БНР съмнение, че в агенцията по безопасност на храните действа организирана престъпна група и отстраненият директор Пламен Моллов не е упражнявал сам натиска върху производители.

Парламентарната комисия за борба с корупцията вероятно ще сезира главния прокурор, каза Андреев. Той разказа, че му се обадили и други хора, които работят в системата на БАБХ и искат също да дадат информация за такива схеми, които са ги карали да изпълняват и те не са били съгласни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?