Списък с нови 219 имена на сътрудници на бившите тайни служби разтърси Унгария

Нови 219 имена на бивши служители на унгарските тайни служби от комунистическо време са били публикувани анонимно в понеделник в унгарски електронен сайт, предаде БНР. Според сина на първия демократично избран премиер на Унгария Йожеф Антал имената до голяма степен отговаряли на списъка, оставен на баща му от последното комунистическо правителство в страната .

Публикацията съдържа имената на някогашни и сегашни политици, представители на църквата, журналисти, дейци на културата и изкуството, допълва кореспондентът на БНР в Будапеща. Според първите коментари тя е стряскаща, защото повечето фамилии са на авторитетни публични личности.

Другите мнения са, че анономният ѝ характер е недопустим в утвърдена правова държава като Унгария.

В началото на месеца инициативна група за политически науки публикува два списъка с имена на бивши сътрудници на службите с уточнението, че предстои да публикува списък с още над 150 имена, припомня БНР. В същото време унгарският парламент разглежда предложени от парламентарна комисия промени в закона за досиетата и новите списъци се окачествяват като подтик към пълното им официално разкриване.

Споделяне

Още от Свят