Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Списък с посетители на Цветан Василев в КТБ изтече в медиите

Банкерът отрича авторството. Пеевски и ГЕРБ не фигурират в тетрадката, целяща да компрометира "елита"

18 коментара
Списък с посетители на Цветан Василев в КТБ изтече в медиите

Три седмици след появата на компрометиращото видео с управителя на БНБ Иван Искров, пеещ прегърнат в дует с Цветан Василев, в публичното пространство изтече списък с посетители на банкера в централата на Корпоративна търговска банка (КТБ). Списъкът, придружен с писмо, бе разпратен в четвъртък до медии от негово име и потвърждава широките му контакти с политици, шефове на регулаторни органи, бизнесмени и медийни издатели. Самият Цветан Василев отрече той да е подателят на електронното писмо, в което са сканирани копия на десетки страници на тетрадка, в която в различни периоди на 2013-та и 2014-та година са били записвани имената на посетителите на централата на КТБ на бул. "Цар Борис Трети" в София.

Василев заяви в личния си сайт, че не той е автор писмото, което е изпратено от електронен адрес в gmail. За официалните изявления и обръщения банкерът досега е използвал само личния си сайт. Цветан Василев обаче не се казва дали информацията в мейла е автентична.

До момента автентичността на списъците не е отречена. Тъкмо обратното – хора, чиито имена фигурират в тетрадката, признаха за посещенията си и минаха в оправдателен режим.

Периодът, за който са публикувани имената (различни периоди от 2013 и 2014 г.), съвпада с момента, когато настъпва раздор в отношенията между Цветан Василев и близкия му преди това партньор Делян Пеевски. Името на Пеевски не фигурира в публикуваните списъци. В него няма и представители на ГЕРБ. Друго впечатляващо отсъствие е това на магистрати и представители на службите. (Факсимилиетата със списъците може да видите в края на статията.)

"Активни участници и мълчаливи съучастници бяха всички. И всички ме предадоха"

В писмото, които Цветан Василев отрича да е негово, обаче се загатва, че може да има още разкрития. "С видеото на добре пеещия гуверньор (шефът на БНБ Иван Искров -бел.ред.) мисля, че показах достоверността на твърденията ми, че целият този "елит" паразитираше върху мен и КТБ АД", пише "Цветан Василев".

Видеото, на което се вижда как собственикът на КТБ и управителят на БНБ пеят прегърнати "Назад, назад моме Калино" бе предоставено преди три седмици от адвоката на Василев - Константин Симеонов. Пред "Господари на ефира" той заяви: "Цветан Василев каза, че в неговите нотариално заверени изявления има нелицеприятни неща за доста хора от елита на България. Дали този клип е предупреждение за други хора? Най-вероятно, да”.

Настоящото писмо с факсимилетата изглежда като продължение на дистанционната компроматна война, предприета от банкера. В него се казва, че с настоящите факсимилета дава нови доказателства за това как всички са се възползвали от него, той бил принуждаван "да им прави услуги" и когато отказал "те просто убиха банката". "Активни участници и мълчаливи съучастници бяха всички. И всички ме предадоха", казва "Цветан Василев".

Не съм автор на писмото, разпространявано от медии на #КОЙ и #НяКОЙ

В официалния си сайт банкерът опровергава авторството на писмото: "За пореден път, бих искал да подчертая, че разпространявам публичните си изявления единствено чрез личния си сайт www.vassilev.bg. Днес, 14.05.2015 г., зависими медии, контролирани от #КОЙ и #НяКОЙ, достигнаха ново дъно на моралната низост, разпространявайки писмо от "мое име“. Освен че не съм автор на това писмо, изтъквам, че не комуникирам с медии с ниски етически стандарти. Интересно е също така да се отбележи, че имаше над 300 опита за хакването на личния ми сайт само през последните седмици. Очевидно след като #КОЙ и #НяКОЙ не успяха да ми "затворят устата“, поради нелицеприятните за тях факти, които излагам, решиха да се опитат да ми припишат думи, които ги устройват".

Част от информацията в оригиналите е изтрита или преправена

Копията, разпространени от името на Василев, изискват продължително проучване, но и от пръв поглед става ясно, че сред десетките хора, посещавали банкера всеки ден, са политици, представители на държавни институции, бизнесмени, журналисти. От преглед на копията се вижда, че част от информацията от оригиналите е изтрита или преправена. Освен това някои посетители са ходили при Василев на един етаж, а други - на друг.

Сред тези, чиито имена се срещат в тетрадката, придружени от дата и час на влизане и излизане, са тогавашният председател на парламентарната бюджетна комисия от ДПС Йордан Цонев, председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, депутатът от БСП Явор Куюмджиев, днешният деец на АБВ Румен Петков, бившият лидер на ДСБ Иван Костов, бизнесменът Веселин Марешки, издателят Петьо Блъсков, енергийният бос Богомил Манчев, бившият шеф на борда на "Български енергиен холдинг" Георги Христозов. В списъка с посетители са и колеги-банкери - собственикът в Първа инвестиционна банка Цеко Минев, шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Няколко пъти при него е ходил и членът на управителния съвет на Българската народна банка проф. Стати Статев.

Няколко пъти Василев е посещаван от бившия финансов министър Милен Велчев (веднъж той явно е бил заедно с брат си Георги), който сега е в управата на дружеството, собственик на "Българска телекомуникационна компания" (БТК). Велчев е сред представителите на руската банка ВТБ у нас. Инвестиционното поделение на банката има собственост в БТК.

В списъка с гости личат още имената на социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев.

Василев често е бил посещаван и от бизнес партньорите си в "Петрол" - най-вече Гриша Ганчев. При него обаче са ходили и спорещите за собствеността в компанията Денис Ершов и Митко Събев, както и милиардерът Кирсан Илюмжинов, който имаше акции в петролната компания. Сред посетителите през 2013 г. е и тогавашният шеф на държавната фирма "Кинтекс" Антон Салджийски. Василев се е срещал и с Младен Михалев - Маджо и Венцислав Стефанов. В списъка с посетителите са още Валентин Златев, шеф на "Лукойл", Васил Божков, Иво Каменов от "Химимпорт", Антон Щерев и Атанас Петров от "Винпром Пещера". Мажоритарният собственик на КТБ се е виждал и със Симеон и Калин Пешови - собственици на строителната компания "Главболгарстрой". Чест посетител в сградата на бул. "Цар Борис ІІІ" е бил и рекламният бос Красимир Гергов.

Адвокатът на банкера Константин Симеонов потвърди автентичността на написаното, но заяви, че то не е излязло от щаба на Цветан Василев. "По-скоро бих казал, че сега се намериха хора, които се кръстят, ако могат да се кръстят, че никога не са ходили при него. Не е лошо да се разбере, че те лъжат", заяви адвокатът пред БНР. Пред "Дневник" той коментира, че в интервюто си пред Нова телевизия преди ден депутатът от ДПС Йордан Цонев е "лъгал безочливо и нагло", затова е трябвало да се покаже как той е "висял пред сградата на КТБ".

По-късно обаче пред същия сайт другият адвокат на Василев - Христо Ботев отрекъл списъкът да е изпратен от Цветан Василев. "Писмото не излиза от него, каквото има да казва, го съобщава чрез личния си сайт. Дали списъците са автентични - тепърва проверяваме", казва той. Според Ботев, това се разпространява нарочно с цел, когато след този случай Василев публикува нещо на сайта си, то да бъде поставено под съмнение с аргумента, че вече веднаж е пуснал неща, от които се е отрекъл.

Борисов: Аз нямам хора в списъка

Въпреки съмненията за това кой е изпратил списъка, коментарите за него не закъсняха. "Нямам хора в списъка, изпратен от Цветан Василев", каза премиерът Бойко Борисов по време на конкурса "Учител на годината“. "Мен ме няма със сигурност. Аз нямам хора там", добави той и уточни, че в писмото от името на Василев се твърдяло, че тези хора са взимали пари от банката при посещенията си. Борисов не коментира присъствието на името на Стоян Мавродиев в списъка. Той беше депутат от ГЕРБ и в последствие оглави Комисията за финансов надзор по предложение на партията на Борисов.

Йордан Цонев: "Искам да кажа на г-н Цветан Василев, че съм абсолютно чист"

"Искам да кажа на г-н Цветан Василев, че съм абсолютно чист и няма да се спра в усилията си българският народ да научи, че той е човекът, нанесъл най-тежкия удар на българската финансова система след 1996 година, че го е направил съзнателно и умишлено. Каквото и да изнесе, каквито и инсинуации да направи, каквото и да каже, няма да се спра в тези си усилия", коментира и депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той добави, че именно за това той лично и неговата парламентарна група настояват за откриване на цялата истина на КТБ чрез падане на банковата тайна за хората с депозити и кредити във фалиралата банка. "Трябва да се види кой е имал личен интерес и кой само служебен”, коментира той. Цонев добави, че "няма никакъв конфликт на интереси и лични отношения с тази банка, нито със собственика ѝ". Според обясненията му той се е срещал с Василев в качеството си на председател на бюджетната комисия при предишния състав на Народното събрание.

"Нямам влогове и кредити в банката", каза заместник-председателят на АБВ Румен Петков. Той не е отрече да се е срещал с Василев, но заяви, че повод за това бил организационният комитет на Българската федерация по мотоциклетизъм, който той председателства.

Каракачанов: Ние сме били заедно по сватби, по кръщенета, но нямам бизнес

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също призна, че се е виждал с Василев, с когото се познавал от 16 - 17 години. "Ние сме били заедно по сватби, по кръщенета. В периода от 1998 година насам съм се виждал с него сигурно сто пъти поне. Нямам бизнес. Ние сме имали малко по-различно отношение, сега да не влизам в такива подробности семейно-лични, нито съм теглил кредити, нито съм депозирал пари, нито аз, нито който и да е член от семейството ми, имам предвид братовчеди, братовчедки и т.н. Човек прави срещи там, където може да ги направи, защото пък по кафенетата е малко по-различно. Ходил съм да ходатайствам за много хора - да им се помогне за нещо - търсят работата, с някакви контакти, лични услуги, помагал съм на едно издателство да издава книги", обясни Каракачанов.

Писмото на "Цветан Василев"

Писмото от името на Цветан Василев, което той отрича да е изпращал, звучи автентично и двусмислено. В него отново се посочва, че "вероломното покушение" срещу КТБ, извършено "от политико-икономически кръгове, следствие, прокуратура и съд, както и БНБ, НАП и всевъзможни други държавни институции, доведе до неминуемия ѝ крах".

"Следвайки заповедите издавани от бункера "Берлин", те и досега крият от българските граждани какво всъщност причиниха на банката", пише "Цветан Василев", визирайки депутата от ДПС Делян Пеевски.

По-нататък уточнява, че не политиците са го създали: "От мен те, особено нагло и арогантно, се възползваха. Паразитираха върху мен и за да опазвам КТБ АД съм се принуждавал да им правя услуги дълги години. Когато отказах да продължа – те просто убиха банката. Активни участници и мълчаливи съучастници бяха всички. И всички ме предадоха".

"Политици и не толкова (социалисти, патриоти, демократи, либерали, реформатори), бивши и настоящи министри, бизнесмени и не толкова, одитори, братя "хотелиери" (сега участващи в плячкосването на БТК), тв шефове, журналисти, субекти, ръководили дълги години сектор "Сигурност", синдикалисти, мастити фармацевти, издатели, енергийни шефове и експерти. Всички. За тях Цветан Василев се превърна или в демона ограбил хората, или просто спря да съществува", пише "Цветан Василев".

"Тези другари много бързо забравиха времето, когато, както вече съм казал, се редяха на опашки и чакаха със седмици пред кабинета ми, за да ме видят. С каква цел – сами ще си отговорите. Каква работа би могъл да има при мен един политик например? И каква работа би могъл да свърши за средна продължителност на среща 5-7 минути?! И изобщо, срещал ли се е с мен или само със секретарката ми, за да се запознае след това със съдържанието на един плик? Досещате се за какво говоря нали? С видеото на добре пеещия гуверньор мисля, че показах достоверността на твърденията ми, че целият този "елит" паразитираше върху мен и КТБ АД. Сега давам ново доказателство – факсимилета от пропусквателните тетрадки за последните около две години, за да се убедят хората, че всички тези хубавци от "елита", казващи им кое е вярно и кое не, висяха редовно при мен с искане за това и онова и най-вече – за онези неща", се казва в писмото.

В него "Цветан Василев" уточнява, че не качва линковете с факсимилетата в личния си сайт "поради ежедневните опити да бъде хакнат, за да ме спрат да говоря истината" и допълва: "Но няма как да ми запушат устата".

Списък с псоетителите на Цветан Василев разпратени до медиите:

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Boriana Boneva
  #18
 2. Boriana Boneva
  #17

  е, и? Защо сега след като две правителства на НДСВ и Борисов І нагушвали с държавни пари, авторитет и натиск върху фирми и лица КТБ в течение на години, после три правителства - на НДСВ, Борисов І и Станишев проспаха признаците и ранните проявления на срива на КТБ сега НЕИЗВЕСТНИ ЛИЦА ИЛИ САМИЯТ Василев търсят причината в посетителите на банката, а държават ОСОБЕНО В ТЕЗИ С ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИТЕ ЛИХВИ? Та ако тези лихви са били незаконни, и сега в преобразуването им също има незаконност щеше ли това

 3. strobo
  #16

  Цената на тази \"тетрадка на посетителя\" е грош и по малко... Самата "тетрадка" говори за нефелната охрана на сградата...

 4. strobo
  #15

  № 13, какво ти е виновен Костов че лесно се лъжеш и те мързи да мислиш?

 5. Blackadder
  #14

  На разни неудачници все Костов им е виновен! Айде стига вече! Костов не е министър-председател от 2001 година, вече 14 години други карат влака. Вижте до каде го докараха. Все по нанадолнище от 2001 се движим. Нищо ново не е измислено от тогава!! Каквото въведе Костов до 2001 - това остана. По времето на Костов се смеехме на Румъния че е изостанала, а сега Румъния е нашия пример!

 6. Гармиш
  #13
 7. strobo
  #12
 8. Българофил
  #11

  Тази тетрадка е абсолютен аналог на ,,тефтерчето на Златанов"! Господата,,КОЙ" целят да ,,разлайват кучетата" и да отклоняват вниманието от основния въпрос - къде са парите на КТБ!

 9. Bлaдo
  #10

  Само обща килия ще оправи тая работа! (обща за КОЙ и няКОЙ (пеефски и вассилеф), щото "мaмa" трябва е в нЕкой женски затвор в обща килия със семейната съдийка...

 10. strobo
  #9

  Поредната простотия на дон Цеци. Няма нищо осидетолно да се ходи в банка докато не е банкрутирала, тя затова е банка да я посещават хората....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.