"Списъкът Лагард" предвещава нови политически сътресения в Гърция

Гръцкото коалиционно правителство е застрашено да рухне, ако прокурорското разследване стигне до категоричното заключение, че първоначалният "списък Лагард" е бил променен, твърди гръцкото електронно издание фимес.gr, цитирано в четвъртък от БТА.

Преди месец резултатите от първоначалното прокурорско разследване по този списък бяха предадени на парламента. Сега обаче цари нервност и смут в кабинета във връзка с този документ, в който фигурират имената на около 2000 гръцки граждани с предполагаеми банкови сметки в Швейцария.

Смята се, че в него са замесени и политици. Тревогата е достигнала кулминацията си, тъй като двете партии, участващи в коалиционното правителство - социалистическата ПАСОК и малката демократична левица ДИМАР, си дават сметка, че ще трябва да приемат, ако опозиционната СИРИЗА внесе в парламента предложение за съставяне на комисия, която да потърси политическа отговорност от замесените в този списък лица. В противен случай двете коалиционни сили могат да бъдат обвинени, че прикриват скандала, разгорял се от няколко месеца.

Според гръцкия печат "списъкът Лагард" съдържа имената на лица с големи сметки във филиала на банка Ейч Ес Би Си (HSBC) в Женева, подозирани в корупция и данъчни престъпления. Той бе даден на Гърция от френските власти през 2010 г., но по-късно стана ясно, че оригиналът е изчезнал.

Списъкът бе наречен на името на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, финансов министър на Франция по времето, когато списъкът беше предаден на Атина.

Съществуването на списъка бе разкрито от печата, докато три правителства в страната, сменили се в рамките на две години, изглежда не са се възползвали от него, за да засилят борбата срещу данъчните измами в страната.

Подробностите от предварителното разследване бяха предадени от прокурора Никос Панделис на правосъдния министър Андонис Рупакиотис. Сега парламентът трябва да реши дали някои политици трябва да отговарят пред закона за извършени престъпления..

Бившите финансови министри Евангелос Венизелос и Йоргос Папаконстантину отрекоха, че не са осигурили адекватно разследване на списъка, за да установят дали има данъчни измамници сред имената. Бившите началници на отдела за борба с финансовите измами Янис Капелерис и Янис Диотис също отхвърлиха обвиненията, че не са си свършили работата правилно.

Ако обаче лидерът на социалистите Венизелос бъде разследван по този списък и партията ДИМАР приеме предложението на опозицията за такава комисия, с правителствената коалиция в Атина де факто е свършено, коментира местният сайт фимес.gr.

Същото електронно издание пише, че студена пот облива политиците в Гърция заради този списък и че шок е предизвикало признанието на един от тях,  който телефонирал на шефката на МВФ Кристин Лагард, като ѝ казал, че не му се ходи в затвора и настоял за нейната намеса. Направете нещо, аз дадох всичко на МВФ, бил казал политикът, чието име не се споменава.

В информация на сайта се казва още, че опозиционната радикална левица СИРИЗА е твърдо решена да води битка до край и да настоява да бъде потърсена политическа отговорност от споменатите в скандалния списък. Представител на партията заяви, че в случая не става въпрос за грешки и пропуски, а за целенасочен избор на двупартийния модел в страната, работил години наред в интерес на конкретни олигархични кръгове.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани