Квотите в кабинета не били партийни, а лобистки

Списъкът на Орешарски предизвика смут и недоволство сред червените

Номинациите на Калин Тихолов, Цветлин Йовчев и Данаил Папазов посрещнати с най-големи подозрения заради близостта им с ГЕРБ

Списъкът на Орешарски предизвика смут и недоволство сред червените

Няма непредставен олигарх в предложеното правителство, коментираха неофициално социалисти след като номинираният за премиер Пламен Орешарски обяви списъка с министрите, договорени между БСП и ДПС. Макар че се очаква кабинетът да мине с явна или неявна подкрепа на "Атака", някои от кандидатурите подсказват, че всъщност се търси компромис с ГЕРБ, смятат депутати, някои от които трудно прикриха неприятната си изненада от предложените им имена.

Стана ясно, че номинацията на арх. Калин Тихолов за министър на планираното за пръв път у нас министерство на инвестиционното проектиране е предизвикала недоумение и въпроси не само сред медиите, но и в БСП. Кандидатът за премиер Пламен Орешарски представи пред Националния съвет и депутатите от партията състава на своето правителство в понеделник следобед. То ще се ползва с откритата подкрепа на ДПС, с които бе договорена окончателната програма и министерски състав.

След пленума зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов каза пред журналисти, че за фигурата на Калин Тихолов са били зададени доста въпроси и са се чули различни твърдения. Имаме два дни да изясним фактите, каза той. Стоилов, който оглавява лявото крило в партията и е сред членовете ѝ с най-безспорна репутация, потвърди, че с него са водени разговори за вицепремиерски пост. Той отказа да коментира защо след като социалната политика бе един от основните приоритети на БСП в предизборната ѝ кампания, в крайна сметка ресорът попада в ДПС.

Стоилов отказа да коментира и как свързаният с ГЕРБ Цветлин Йовчев се е оказал предпочетен за поста вътрешен министър.

По неофициална информация именно срещу Йовчев и Калин Тихолов, който бе кандидат за общински съветник в Несебър от ДПС през 2007 година,  били основните критики от страна на членове на Националния съвет. За Тихолов набързо им било обяснено, че “това е човекът, който парцелира Южното Черноморие, сега ще му дадем възможност да парцелира и Северното“.

Срещу номинациите на Йовчев и Тихолов е възразила и Татяна Дончева, бивш депутат от БСП, която припомнила пред колегите си цялата биография на бившия шеф на ДАНС и шеф на кабинета на Плевнелиев. Съпартийците ѝ обаче се направили, че не я чуват, подминати били и гласове от залата, че именно Йовчев е в основата на скандала “Галерия“.

Депутати от БСП твърдят, че номинацията на Йовчев, за когото лично настоявали Станишев и Орешарски, е тактически жест към ГЕРБ. Същото е обяснението за Калин Тихолов, както и за предложения транспортен министър Данаил Папазов, който според ГЕРБ Варна е член на партията.

Още преди обявяването на списъка с министрите, реакцията на социалистите към повечето кандидатури е била по-скоро негативна.

След официалното представяне на проектокабинета пред Националния съвет, пръв положителната си оценка за него е дал Бриго Аспарухов, информираха участници в заседанието.

Станишев: Получи се силен екип, няма квоти

Според мен действително се е получил силен екип, който не разделя Министерския съвет на нечии квоти, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев след представянето на кандидатите за министри.

По думите му Орешарски е имал много по-голяма свобода при избора на екипа си, отколкото той през 2005 г. като кандидат на тройната коалиция, където всяка партия посочвала своите министри.

Имаше разбиране и от БСП, и от ДПС, че този кабинет не може да бъде разпарчетосан на квоти, коментира Станишев, според когото членовете на кабинета са оценявани от Орешарски могат ли да свършат работа и всеки кандидат да има своите професионални качества.

ДПС получава официално три министерства – на социалната политик, младежта и спорта и екологията. Скандалният Тихолов също се смята за приближен до ДПС, при положение, че е бил кандидат общински съветник от партията. Според запознати обаче това е само върхът на айсберга, тъй като този път квотите не са разпределени на партиен признак и целта е била по-скоро да бъдат удовлетворени бизнес интереси и лобита, които са се ползвали с благоволението и на предишната власт.

Ситуацията продължавала да е извънредна

Станишев повтори, че този парламент стартира с ниско доверие, затова на правителството "Орешарски" предстои да печели доверие и да се доказва всеки ден, с всяко действие, че работи за общото благо.

По думите му ситуацията в страната продължава да бъде "извънредна". Служебното правителство не каза истината, премълча я. Очаквам екипът на Орешарски почтено да извади фактите на масата, каза Станишев. Трябва да е ясно състоянието на всеки един от секторите. Държавата не работи, не функционира и каквито и да е добри намерения да имаш в програмата, ако държавната машина не работи, няма как да се реализират, продължи лидерът на БСП.

Правителството на г-н Орешарски ще работи по минно поле и няма да е лесно, но трябва да се захващаме за работа. Трябва да бъдем много твърда опора на правителството на Пламен Орешарски, подчерта той.

“Проведохме много разговори с политически сили в и извън парламента, както и с неправителствени организации. Разговорите ще продължат и след евентуално гласуване на правителството. Този процес не е изчерпан, той не се води формално”, посочи Станишев.

Впечатлени от експертизата на бъдещото правителство

Двамата вицепремиери подчертават приоритетите на бъдещото правителство - правов ред, еврофондове, задвижване на икономиката и наблягане на външни и вътрешни инвестиции, заяви червеният депутатът Явор Гечев в коментар на обявения от Пламен Орешарски проектокабинет.

Той бил впечатлен от експертизата на кабинета.

В крайна сметка кабинетът е балансиран като експертен, в крайна сметка каузата е държавата, каза още Гечев. 

Подкрепата на ДПС към кабинета е с точно определени мерки, които обществото трябва да получи и които са отразени в настоящата програма, коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Никой не очаква чудеса, но всички очакват това, което се случи на улицата, да сме го прочели както трябва. Това е последен опит политическата система да покаже на хората, че ги разбира, допълни Цонев.

Депутатът от БСП Явор Куюмджиев също изрази суперлативи. Всички членове на новия кабинет са доказани експерти в своите области, ще бъдат заредени с енергия и ще свършат добра работа, каза той пред БГНЕС. Сега ще трябва да се работи много здраво и ние ще подкрепяме абсолютно всяка тяхна крачка, за да се получи това, което хората очакват от нас, увери той.

Шест жени в бъдещия кабинет

От 17 членове на кабинета, заедно с министър-председателя, шестима са дами, съобщава пресцентърът на БСП в статистика за проектокабинета "Орешарски".

Министрите в кабинета "Орешарски" владеят английски, немски, френски, руски и турски език, посочват от БСП.

Средната възраст на кабинета е 48 години, като най-млади са министърът на финансите Петър Чобанов и на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев – и двамата на по 37 години. Доайенът в проектоправителството е Хасан Адемов (60 г.).

Сред министрите има лекари, юристи, финансисти, икономисти, историци, филолози, проектанти, архитекти и преподаватели.

Споделяне

Още по темата

Още от България