Списание “Лайф” спира окончателно 71 години след първия брой

Списание “Лайф” спира окончателно 71 години след първия брой
Американското илюстровано списание “Лайф”, което публикуваше десетилетия наред най-известните творби на световните майстори на фотографията, повече няма да излиза на хартия, съобщи във вторник Франс прес. 

В понеделник медийната компания “Тайм инк.”, която е собственик на списанието, обяви, че от май 2007 г. “Лайф” ще съществува само в интернет. На базата на интернет-изданието на списанието ще се създаде портал, на който ще се помести архивът на “Лайф”, съдържащ около 10 милиона фотографии.

Книжната версия на прочутото списание от 2004 г. излиза като седмично приложение на няколко американски вестника. Тя повече няма да се печата. “Медийната компания беше принудена да вземе това решение заради непрекъснато свиващите се тиражи на вестниците и намаляването на интереса на рекламодателите към този медиен сегмент”, се казва в изявление на “Тайм инк.”. “При тези обстоятелства инвестициите в книжно издание на “Лайф” във формат на седмичник стават нерентабилни”, смята ръководството на “Тайм инк.”.

Последният брой на списанието ще излезе на 20 април 2007 г.  

Първият брой на “Лайф” се появи през 1936 г. Оттогава изданието смени няколко пъти формата си и бе закривано. Така от 1936 до 1972 г. то беше седмичник. През 1972 г. спря да излиза. След шестгодишно прекъсване издаването му бе подновено, но вече като месечник. През 2000 г. “Лайф” отново спря.

През 2004 г. списанието, на страниците на което за първи път биваха публикувани творбите на най-известните фотографи на 20-ти век, отново започна да излиза, но този път като седмично приложение на вестниците “Лос Анджелес таймс”, “Маями хералд” и “Вашингтон пост”.

Споделяне

Още от Свят