Списание Тайм обяви Буш за личност на годината

Списание Тайм обяви президента на САЩ Джордж У. Буш за личност на годината, предадоха в неделя световните агенции.

Буш бе избран затова, че отстоя позициите си, пренаписа правилата на политиката, за да ги напасне на своя лидерски стил и защото убеди мнозинството гласоподаватели, че заслужава да остане в Белия дом още четири години, написа главният редактор на Тайм Джим Кели.

Броят на списанието излиза по щандовете в понеделник. Той включва интервю с президента Буш в Овалния кабинет, интервю с баща му - Джордж Хърбърт Уокър Буш, който е носител на наградата през 1990 г., и портрет на главния политически съветник на президента Карл Роув.

В интервюто за Тайм Буш заявява, че е победил кандидата на демократите Джон Кери благодарение на външната си политика и войните в Афганистан и Ирак. "Ключов въпрос на изборите бе начинът, по който да се упражнява американското влияние", казва Буш.

Буш се появи на корицата на списанието и през 2000 г., когато спечели президентските избори, макар и тогава да загуби народния вот, отбелязва Ройтерс. С това той става седмият президент на САЩ, обявяван на два пъти от списание Тайм за Личност на годината. Другите шестима са Хари Труман, Дуайт Айзенхауер /първия път като генерал/, Линдън Джонсън, Ричард Никсън, Роналд Рейгън и Бил Клинтън. Рекордът принадлежи на Франклин Рузвелт, който е трикратен носител на наградата.

Наградата на списание Тайм Личност на годината съществува от 1927 г. Миналата година тя бе присъдена на безименния американски войник.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: