Спокойствие във Фъргюсън след безредиците

Оправданият за застреляното чернокожо момче полицай подава оставка

След две денонощия а протести във Фергюсън улиците са сравнително спокойни, сн. ЕПА/БГНЕС

Улиците на американския град Фъргюсън, щата Мисури, са сравнително спокойни в четвъртък след два дни на безредици заради протести на граждани, провокирани от оправдателната присъда за полиция, застрелял през август невъоръжен чернокож тийнейджър., предаде Ройтерс.

Градът, в който живеят предимно чернокожи, стана арена на вълнения, прераснали в безредици, съпроводени с грабежи и палежи. Засиленото присъствие на сили за сигурност помогна да се обуздае насилието, отбелязва агенцията и припомня, че по нареждане на губернатора на щата Мисури във Фъргюсън и околностите бяха изпратени 2200 войници от
Националната гвардия.

Принос за успокояване на ситуацията има обаче и Денят на благодарността, както и силната снежна буря, връхлетяла щата и други части от Средния Запад и Източното крайбрежие.

Заради демонстрациите над 400 души са били арестували в предградието на Фъргюсън и в други градове на САЩ в гражданските вълнения. Протести имаше в Бостън, Ню Йорк, Лос Анджелис, Далас, Атланта, Оукланд и други американски градове.

Министърът на правосъдието Ерик Холдър се срещна с правозащитници и ги увери, че министерството старателно ще разследва практиката на полицията във Фъргюсън.

Междувременно полицаят Дарън Уилсън, който застреля 18-годишния афроамериканец Майкъл Браун, смята да напусне полицията във Фъргюсън, съобщи адвокатът му, цитиран от  ТАСС.

След августовския инцидент Уилсън, който работи в полицейското управление на Фъргюсън от 6 години, беше отстранен временно от изпълнение на служебните си задължения. Той решил да изчака решението на съда по делото срещу него, преди да напусне полицията, опасявайки се ходът му да не бъде схванат като признание на вина.

Полицаят продължава да настоява, че е действал напълно законно при самоотбрана. В интервю за Ей Би Си вчера той каза, че съжалява за смъртта на момчето, но че не чувства угризения.

На въпрос дали би постъпил по същия начин при друг подобен случай, Уилсън отговори: "Абсолютно да."

Мнозина в САЩ смятат случилото се за убийство на расова основа. След смъртта на Браун във Фъргюсън и други градове на Мисури редовно се организират протести, прерастващи в безредици, вандализъм и мародерства.

Споделяне

Още от Свят