Според богослова Мариян Стоядинов

Споменаването на Симеон ІІ в литургиите руши вярата

Споменаването на Симеон ІІ в литургиите руши вярата

Споменаването на Симеон II като "цар на българите“ разрушава вярата и устоите, които твърдим, че защитаваме, каза заместник-деканът на Православния богословски факултет на Великотърновския университет доц. д-р Мариян Стоядинов пред БНР в неделя.

"В литургията ние не споменаваме фикции, т.е. в църквата ние не можем да споменаваме мечтания. Дори да имаме мечта за друг конституционен ред, когато споменаваме реалните неща като Господ, Светата Троица, светиите, Богородица и всичко останало, ние твърдим, че споменаваме реални неща, а не мечтания. В този смисъл вярата в тези неща е толкова реална и когато смесим тези неща с едно мечтание за конституционна промяна или за друг конституционен ред, тогава ние внасяме в литургията едно мечтание. Смесването на фикция с предмети на вярата е нещо, което разрушава вярата и устоите, които ние твърдим, че защитаваме", обясни той.

Според него решението на Светия синод, касаещи споменаването на Симеон Сакскобургготски като "цар на българите“, което беше оповестено в края на април, е трябвало да стане факт в края на ноември 1989 година. Тогава то би имало съвсем различен смисъл, тогава щеше да има и политическа воля за дебат, смята Стоядинов.

По думите му основният въпрос е защо сега се взима това решение. "Имаше достатъчно време от 1989 година до май 1992 година да се прогласи едно такова принципно становище, в което няма нищо лошо. Това е въпрос на конституционен ред, а той е функция от волеизявлението на народа. Народът е този, който може да иска промяна на конституционния ред", коментира Стоядинов.

Споделяне

Още от Общество