Спонсори отказаха да финансират пиеса за Юлий Цезар, приличащ на Тръмп

Спонсори отказаха да финансират пиеса за Юлий Цезар, приличащ на Тръмп

Две големи американски компании - Delta Air Lines и Bank Of America – оттеглиха финансовата си подкрепа за театрална постановка по пиесата на Шекспир "Юлий Цезар", в която римският лидер "твърде много прилича" на Доналд Тръмп.

В съвременната интерпретация на шекспировата трагедия, поставяна от некомерсиалния Public Theater в Ню Йорк, Цезар е представен като властен рус мъж, облечен в син бизнес костюм и забоден американски флаг. Съпругата му Калпурния е с дизайнерски костюм и и явен славянски акцент, което навява на предположения, че прототипът на нейния персонаж е Мелания Тръмп, съпругата на президента Тръмп.

Авторите на постановката се фокусират върху фаталното пробождане на Цезар от негови бивши привърженици и последващата съдба на демократичните институции.

В спектакъла, показван в Сентръл парк в Ню Йорк, Цезар е убит след дълго сражение, в хода на което той се опитва да се спаси от нападателите си, но в крайна сметка умира от множество рани.

Анонсирайки пиесата в началото на тази година, компанията Public Theater описа римския лидер като популист, притежаващ магнетизъм.

В заявлението на Delta Air Lines се казва, че пиесата в сегашния ѝ вид не отговаря на ценностите на авиокомпанията. И допълва, че режисьорите са прекрачили линията на стандартите на добрия вкус.

Вторият спонсор - Bank Of America – се отказва да финансира спектакъла, тъй като смята версията на авторите му за "провокативна и оскърбителна".

"Ако знаехме по-рано за намеренията на The Public Theater, нямаше да спонсорираме спектакъла", заяви представителка на Bank Of America.

Постановката бе разкритикувана и от сина на американския президент Донлад Тръмп-младши. "Аз не разбирам: това "изкуство" съществува с парите на данъкоплатците? Сериозният въпрос е: когато "изкуството" става политика, какво се променя?", написа той в Туитър.

Премиерата на спектакъла се състоя на 23 май и ще се играе до 18 юни.

През 2012 г. при друга сценична интерпретация на същата пиеса на Шекспир, Юлий Цезар бе представен като герой, който много приличаше на тогавашния президент Барак Обама.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?