Спор дали парламентът извънредно да решава за отнемане на Бюрото по защита от Гешев (обновена)

Ива Митева обяви, че няма да свика заседание до сряда, ДБ и ИБГНИ искат такова по-рано, защото времето на НС може да не стигне

Спор дали парламентът извънредно да решава за отнемане на Бюрото по защита от Гешев (обновена)

Спор дали парламентът да заседава извънредно в понеделник, за да приеме oĸoнчaтeлнo пpoмeнитe, с които Бюpoтo по зaщитa на свидетели ще бъде отнето от контрола на главния прокурор Иван Гешев и прехвърлено в правосъдното министерство се заформи в неделя. Първо, председателят на НС Ива Митева заяви, че няма да има извънредно заседание, защото ще бъде нарушен правилника на парламента. Митева призова президента Румен Радев да не разпуска парламента преди сряда. По думите ѝ указ за разпускане можело да се издаде в сряда и той да влезе в сила от четвъртък. Часове по-късно "Изправи се БГ! Ние идваме" и ДБ се противопоставиха на идеята на Митева и посочиха, че приемането на тези поправки е важен приоритет, а президентът е притиснат от сроковете и реално няма гаранции, че ще се случат в рамките на 46-ото НС.

Митева: Ще бъде нарушен правилника

"Нямам информация, кога ще бъде разпуснато Народното събрание. Надявам се, че ще може да проведе заседанието си в сряда. Не съм насрочила извънредно заседание за понеделник, защото предложението постъпи в деловодството в 1.56 часа през нощта петък срещу събота", посочи Митева пред бТВ.

То било подписано от 48 депутати. В събота стана ясно, че депутати oт "Имa тaĸъв нapoд" са подкрепили иcĸaнeтo нa "Дeмoĸpaтичнa Бългapия" и "Изправи се БГ! Ние идваме" и вече са събрани необходимите подписи за свикване на извънpeднo зaceдaниe нa Hapoднoтo cъбpaниe. ГЕРБ и ДПС твърдо подкрепят главния прокурор Иван Гешев за запазване на Бюрото по защита под неговия контрол. Въпросът се разглежда и от Конституционния съд, който бе сезиран от президента Румен Радев.

Митева се облегна на правилника на НС, според който доклад не може да се обсъжда, ако не са изминали 72 часа от неговото раздаване на депутатите. Освен това нямало внесен доклад за второ четене и от ресорната комисия, който също е задължителен за провеждане на заседанието.

Митева добави, че докладът спокойно може да се разгледа в сряда. Дори за потенциалното заседание в сряда 72 часовия срок обаче също няма да е изтеклъл, но те могат да бъдат намалени с решение на парламента, което да гласуват депутатите. При извънредно заседание не можело да се иска такова скасяване, уточни Митева.

Тя смята, че държавният глава спокойно може да издаде указа за предсрочни избори, без да разпуска парламента. Идеята ѝ е в сряда НС да разгледа въпросния Закон за защита на свидетели, който щял да е първа точка в дневния ред, както и други важни закони.

Демократична България призова Митева да свика извънредно парламента

Срещу решението на Ива Митева се обявиха от ДБ.

"Призовавам г-жа Митева да свика исканото от нас заседание утре или най-късно във вторник сутринта. Спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение", написа във фейсбук Христо Иванов, съпредседателят на ДБ.

Той уточни, че този парламент трябва да отнеме Бюрото за защита на свидетели от Гешев въпреки цялата съпротива. "Този въпрос е важен не само защото избива една от знаковите бухалки от ръцете на главния прислужник на дълбоката държава. Това кой как се позиционира спрямо него ще определи разпределението на силите в бъдещото народно събрание", посочи Иванов.

В поста си Иванов припомня, че в петък са събрани подписи за провеждането на извънредно заседание на парламента в понеделник.

"Целта е да гарантираме, че второто гласуване на измененията относно бюрото няма да бъде осуетено от указа за разпускане на Народното събрание. Междувременно, президентът вече даде знак, че ще бърза", каза още той.

Мая Манолова: Митева нарушава конституцията

На извънредна пресконференция Мая Манолова обави, че Митева нарушава Конституцията с отказа си да насрочи извънредно заседание.

"Такова искане за заседание е внесено в петък вечерта, по надлежния ред. В момента, когато става дума за Бюрото за защита на главния прокурор, тя решава да не свика извънредно заседание на НС", възмути се Манолова. Тя влезе в детайли и обясни, че чл. 74 на Конституцията е ясен и казва, че при 1/5 от народните представители Митева трябва да свика извънредно заседание. Манолова припомни, че съдебната реформа е основно искане на българите, които са били на протеста.

Арман Бабикян обвини ДПС, главния прокурор и ГЕРБ, че не са желаели да се случи промяната.

"Гражданите трябва да са наясно - не Министерският съвет е основният орган за реформи, а Народното събрание", коментира Бабикян.

За Нинова и болонките

Пред бТВ Ива Митова коментира и отношенията си с Татяна Дончева от ИБГНИ.

"Никога не съм имала лоши отношения с Татяна Дончева. Но е недопустима нейното поведение, когато ме нарече болонка", каза още Митева в отговор на въпрос дали си говорят с Дончева. Тя призова да се мисли преди да се правят подобни изявления, които са недопустими, особено за политик с опита на Дончева.

"Болонките имат характер и могат да бъдат много злобни на моменти. В политиката не сме да се харесваме, но трябва да имаме елементарно уважение един към друг", каза още Митева.

Заплахата

Председателят на НС коментира и заплахата за нейния живот. Последно, 26-годишният Любомир Яков от Стара Загора, който е уличен в отправянето на смъртна заплаха към Митева, бе върнат за постоянно в ареста. Това реши Софийският градски съд на свое заседание през седмицата.

"Чувствам се застрашена за моите близки, преди всичко моята майка. Притесняваме мотива на момчето, странно, че заплахата беше подадена към министерството на правосъдието. Този сигнал се разви много интересно. Смятам, че има политически мотив. Заплахата е подадена, когато в парламента се обсъждаше Закона за НСО", каза Митева.

Според нея службата за охрана трябва да бъде охранителна, а не транспортна. Кръгът на охраняваните трябва да бъде ограничен до броя на лицата, които имат нужда от такава охрана.

Ива Митева каза, че най-вероятно няма да се откаже от политиката и отново ще е част от предизборните листи на "Има такъв народ" на предстоящите избори. Тя посичи, че така иска да стимулира младите хора да се включат в политиката.

"Ако се откажа да бъда в листите на "Има такъв народ", това означава, че се отказвам от промяната и няма да дам добър знак към всички млади хора, които призовавах да бъдат активни политически", уточни Митева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?