Спор между юристи дали е нарушена конституцията

Спор между юристи дали е нарушена конституцията

Конституционалистите и юристите в Народното събрание не намират общ отговор на въпроса дали президентът Росен Плевнелиев е нарушил основния закон с действията си спрямо клетвата на Венета Марковска. Той напусна церемонията по заклеването на новите членове на КС точно преди клетвата на последния – Марковска. Председателят на КС Евгени Танчев използва демонстративното напускане на Плевнелиев и прекрати церемонията, позовавайки се на Закона за Конституционния съд.

"Това, което се случи, не е допускано нито от създателите на конституцията, нито от Закона за Конституционния съд. Днес се случи нещо, което на пръв поглед няма пряк отговор в нормата и практиката. Поради това е рано да се дават отговори. На ход е Народното събрание", коментира пред Mediapool бившият председател на Конституционния съд Неделчо Беронов.

 

Пред БНР вече бившият съдия в КС Емилия Друмева също заяви, че случилото се е прецедент. Тя зае позицията, че решението на парламента за избор на Венета Марковска попада в категорията на отменяемите. Според нея, след като клетвата не се е състояла, то Народното събрание може да избере друг член на КС, за да попълни квотата си.

 

"Решението, с което е избран въпросният съдия, е решение от категорията на отменяемите актове на Народното събрание. То е произнесено в рамките на изключително правомощие на Народното събрание. Въпросният съдия не е встъпил в длъжност, не е започнал осъществяване на своя мандат, следователно отмяна или изменение на такова решение на Народното събрание не представлява намеса в пространството на Конституционния съд", коментира Друмева.

 

Според парламентаристи казусът с поведението на Плевнелиев повдига поне два въпроса. Първият - нарушил ли е държавният глава конституцията, превишавайки своите пълномощия, или това е безобиден акт, с който той е коригирал неправда.

 

Според по-голямата част от народните избраници случилото се е възпрепятствало Марковска и сега Народното събрание трябва да стартира нова процедура за избор на член на КС.

 

"По-важното според мен е, че Плевнелиев на практика наложи своеобразно вето върху решение на НС. Актът му на формално не беше вето, но резултатът от него е стопиране на парламента. Той категорично няма право на това и създава прецедент", заяви пред Mediapool Мая Манолова от Коалиция за България. Тя допълни, че много би искала да види реакциите на шефката на правната комисия Искра Фидосова и на председателя на НС Цецка Цачева.

 

Колегите на Манолова от ГЕРБ категорично отказаха да коментират правната страна на действието на Плевнелиев. Официалният коментар на депутата и юрист Тодор Димитров бе: "Не сме запознати, не сме конституционалисти". Неофициално от ГЕРБ твърдят, че нямат полезен ход и няма да говорят по адрес на действията на президента, за да не дозабъркат правната каша, която започна той.

Споделяне

Още по темата

Още от България