Спор между юристи дали е нарушена конституцията

Спор между юристи дали е нарушена конституцията

Конституционалистите и юристите в Народното събрание не намират общ отговор на въпроса дали президентът Росен Плевнелиев е нарушил основния закон с действията си спрямо клетвата на Венета Марковска. Той напусна церемонията по заклеването на новите членове на КС точно преди клетвата на последния – Марковска. Председателят на КС Евгени Танчев използва демонстративното напускане на Плевнелиев и прекрати церемонията, позовавайки се на Закона за Конституционния съд.

"Това, което се случи, не е допускано нито от създателите на конституцията, нито от Закона за Конституционния съд. Днес се случи нещо, което на пръв поглед няма пряк отговор в нормата и практиката. Поради това е рано да се дават отговори. На ход е Народното събрание", коментира пред Mediapool бившият председател на Конституционния съд Неделчо Беронов.

 

Пред БНР вече бившият съдия в КС Емилия Друмева също заяви, че случилото се е прецедент. Тя зае позицията, че решението на парламента за избор на Венета Марковска попада в категорията на отменяемите. Според нея, след като клетвата не се е състояла, то Народното събрание може да избере друг член на КС, за да попълни квотата си.

 

"Решението, с което е избран въпросният съдия, е решение от категорията на отменяемите актове на Народното събрание. То е произнесено в рамките на изключително правомощие на Народното събрание. Въпросният съдия не е встъпил в длъжност, не е започнал осъществяване на своя мандат, следователно отмяна или изменение на такова решение на Народното събрание не представлява намеса в пространството на Конституционния съд", коментира Друмева.

 

Според парламентаристи казусът с поведението на Плевнелиев повдига поне два въпроса. Първият - нарушил ли е държавният глава конституцията, превишавайки своите пълномощия, или това е безобиден акт, с който той е коригирал неправда.

 

Според по-голямата част от народните избраници случилото се е възпрепятствало Марковска и сега Народното събрание трябва да стартира нова процедура за избор на член на КС.

 

"По-важното според мен е, че Плевнелиев на практика наложи своеобразно вето върху решение на НС. Актът му на формално не беше вето, но резултатът от него е стопиране на парламента. Той категорично няма право на това и създава прецедент", заяви пред Mediapool Мая Манолова от Коалиция за България. Тя допълни, че много би искала да види реакциите на шефката на правната комисия Искра Фидосова и на председателя на НС Цецка Цачева.

 

Колегите на Манолова от ГЕРБ категорично отказаха да коментират правната страна на действието на Плевнелиев. Официалният коментар на депутата и юрист Тодор Димитров бе: "Не сме запознати, не сме конституционалисти". Неофициално от ГЕРБ твърдят, че нямат полезен ход и няма да говорят по адрес на действията на президента, за да не дозабъркат правната каша, която започна той.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?