mediapool.bg Ти си това, което четеш

Спор около частните фондове застрашава пенсионната реформа

Калфин призова промените да не се използват за политически сделки

Ивайло Калфин бе домакин на работна закуска с посланиците на страните-членки на ЕС, сн. БГНЕС

Липса на съгласие по предложения на Реформаторския блок относно осигуряването в частните фондове е на път да се окаже препъни камък пред приемането на пенсионната реформа, стана ясно във вторник след среща между Реформаторите, вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и финансовия министър Владислав Горанов.

Предложенията на Реформаторите, направени между първото и второто четене на Кодекса за социалното осигуряване, са в посока на това да се запази в по-голяма степен капиталовия елемент във втория стълб.

Едно от предложенията е само хората, родени между 1960 г. и 1970 г. да избират дали да се осигуряват изцяло в НОИ или и в частен фонд, а за останалите да се запази задължителният "капиталов елемент". Според Калфин обаче това усложнява нещата и той не вижда нищо лошо във възможността за избор на всички.

От Реформаторския блок искат правото на избор дали да се осигуряваш само в държавното осигуряване или в НОИ и в частен фонд да може да се упражнява до 1 година преди пенсиониране, а не както предвижда законопроекта – до 5 години преди пенсиониране.

Третото предложение на Реформаторите е да се намали редукцията на държавната пенсия заради осигуряването във втория стълб, т.е. да се признае ролята на държавата на трети осигурител. В момента държавната пенсия от НОИ се намалява с 28% заради осигуровките, които се правят в частен фонд, а според Реформаторите това намаление не трябва да е повече от 16%.

"На този етап нямаме съгласие по нито една от трите точки. За съжаление това поставя нашата подкрепа за част от текстовете на КСО под много голям въпрос", коментира съпредсеателят на Реформаторския блок Радан Кънев след срещата с Калфин и Горанов. Той уточни, че редакции в предложенията на Реформаторския блок също са възможни и в случая не става дума за ултиматуми или сблъсък, а за различни възгледи за развитието на пенсионната система.

По-рано след среща на Калфин с посланиците на държавите от ЕС стана ясно, че бъдещето на втория стълб се следи с интерес и от дипломатите, тъй като на финансовия пазар има фондове на европейски държави. Съдбата на частните фондове обаче ще се решава не само с този пакет промени, тъй като се очаква през есента да се обсъждат текстове, свързани с тяхната регулация.

Срокът за предложенията между първото и второто четене в Кодекса за социалното изтича в сряда вечерта, като Калфин държи реформата да бъде окончателно гласувана преди лятната ваканция на парламента.

По-рано Калфин заяви, че пенсионната реформа не трябва да става разменна монета и да се обвързва с приемането на съдебната реформа, като по думите му подобна дилема е измислена. Заради предложенията за удължаването на срока за предложения между първото и второто четене в неделя той обвини Реформаторите и Патриотите в политическа търговия с подкрепа за техни законопроекти.

"Радвам се, че не минаха предложенията на Реформаторския блок и Патриотичния фронт за удължаване на срока, така че на практика да премести целия пакет през есента. Няма смисъл за допълнително време за предложения. Това са теми обсъждани от месеци и то много активно. Не бих искал да се използва и темата пенсионна реформа за някаква политическа разменна монета", коментира Калфин.

”За пенсионната реформа много се е говорило, мина на първо четене. Сега четем конкретни текстове. А по отношение на съдебната реформа, там липсва целият етап на съгласуване, договаряне, както с колегията - съдебната, така и с политическите сили”, коментира Калфин.

”Аз нямам проблеми с правосъдния министър Христо Иванов. Това, което той предлага, предполагам, че е добре обмислено”, допълни той.

Калфин съобщи, че до края на годината се очаква вариант, свързан с регулацията на инвалидните пенсии. Няма да се спират инвалидните пенсии на хора в трудоспособна възраст, а ще се търсят начини да се повишат техните доходи чрез участието им на трудовия пазар, заяви социалният министър.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата
Още от Реформирай това!

Посещението на президента Радев в Русия е: