Спор в БСП изкара наяве слабите позиции на Станишев

Социалистите Татяна Дончева и Румен Овчаров влязоха в задочен медиен двубой на гърба на соцлидера Сергей Станишев кой може да е бъдещият премиер и в каква коалиция трябва да участва партията.

Обединението на бившите комунисти с бившия монарх, според Дончева, крие риск БСП не получи подкрепата, която очаква на изборите.

В партията не се говори за бъдещия премиер, готовността на левицата да управлява, както и за коалирането, поради което е възможно БСП отново да не се справи с властта, ако не реши бързо тези проблеми, каза депутатката.

Пред "Нова телевизия" тя повтори тезата си, че Станишев няма качества да бъде министър-председател, защото не е спечелил нито една своя лична битка.

Зам.шефът на БСП Румен Овчаров се опита да се разграничи от критиките на депутатката към лидера, но не събра сили да изрече по Би Ти Ви, дали все пак смята, че той става за министър-председател.

В отговор Станишев обвини Татяна Дончева, че цели разделение в БСП и не умее да работи в екип.

Според източници от левицата любимката на медиите Дончева, която често си позволява по- открит и недипломатичен тон към свои и чужди, не фигурира в новите изборни листи, които партийното ръководство вече е подготвило.

"Фамилията Сакскобургготски" в алианс със "старата номенклатура"

Има много сериозни политически и икономически интереси в България, които биха могли да тласнат нещата към коалиция НДСВ - БСП, опасява се Дончева. Според нея това крие рискове за самата социалистическа партия.

Дончева скастри Сергей Станишев за коалиционната политика на БСП. Тя припомни, че той е лансирал първо пред съвещание, след това в интервю за Ройтерс, а по-късно и пред парламента варианта за коалиция между БСП и царската партия.

"Автентичната социалистическа партия е нещо, което трябва да представлява интересите на трудовите хора, не интересите на фамилия Сакскобургготски, не интересите на влиятелната стара номенклатура. ..Вие нали разбирате, че когато бившите комунисти се обединят с бившия монарх, след като той не си е изпълнил обещанията, ще трябва да се направят някакви колосални компромиси.

В името на какво? В името на това след 8 години управление да върнем монархическата карта и да създадем среда в България това да бъде възможно? В името на това да опростим имотите за 200 милиона, които сегашният министър-председател си прибра, използвайки властта си. Каква връзка има това с интересите на нашите естествени членове, симпатизанти, сподвижници и на всички, които са стоварили надеждите си върху този, който дойде 2001 г. като месия?", запита Дончева от екрана на "Нова телевизия".

Тя посочи, че соцелекторът едва ли бе могъл да се ориентира на какъв принцип се правят коалиции, ако вземе само двата примера с последните кметски избори. "В Белоградчик да има коалиция на царя с г-жа Мозер, с БСП и с "Евророма", а в Свиленград да има коалиция на Иван Костов с царя, с Бакърджиев, със Софиянски и т.н.", припомни Дончева.

Станишев: Дончева търси разделение

Подложен на стрели от различни посоки, пред журналисти във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев обясни, че в момента БСП има много по-важни за решаване въпроси от това да се занимава "със самата себе си и отделни членове на Висшия съвет". По думите му, лидерските качества на социалистите ще се обсъждат на партийния конгрес идната година.

Той не спести на Дончева критиката, че "не умее да работи в екип и търси единствено разделителните линии в партията".

Станишев атакува и работата на Дончева като депутат и запита риторично какво реално е произвела Комисията по антикорупция, ръководена именно от червената депутатка. Същевременно соцлидерът нямаше как да не признае полемичните умения на колежката си - един от най-силните оратори на левицата, а и в парламента.

Овчаров иска да управлява по договор с бизнеса

Зам.председателят на БСП Румен Овчаров обаче определи като субективно мнението на Дончева за способностите на Станишев да бъде премиер. Запитан за неговото мнение, той отказа да отговори става или не става партийният му шеф за държавник.

В същото време Овчаров разви тезата, че всеки има своя лична преценка за собствените си възможности, с което си издейства комплимент под формата на въпрос дали пък той като зам.шеф на партията няма да се превърне в българския Шрьодер.

Помолена да коментира тезата на Овчаров във в. "Монитор", че БСП е в уникалната ситуация да е единствената нелидерска партия в България, което той смята за плюс, Дончева заяви:

"То времето ще покаже дали това е плюс или минус. Но аз не съм забелязала да става силен отбор от слаби играчи".

Решението кой да бъде министър-председател на едно ново, ляво, центристко правителство ще бъде взето в съответствие с всички демократични механизми на партията след изслушване на всички мнения и след преценка на всички "за" и "против" в зависимост, разбира се, и от конкретната коалиционна конюнктура, тогава когато трябва да бъде взето то, заяви, придържайки се към процедурата, Овчаров.

Овчаров, който бе обвинен от Тошо Пейков, че е сред политиците, ходили с "наколенки" в Мадрид да уговарят Симеон да се върне у нас, обяви, че целта на БСП е коалиционно лявоцентристко управление. С доста голямо уважение към Сакскобургготски, той обаче отхвърли възможността царят да бъде премиер в един ляв кабинет.

"Многократно сме го заявявали и аз, и председателят на партията, и други членове на ръководството, и то по една елементарна причина - не защото личността Симеон Сакскобургготски е по някакъв начин чисто идеологически зачертана за Българската социалистическа партия. Този човек очевидно има определени качества, но да бъде министър-председател не е силната му страна".

Овчаров, тясно обвързан с енергийното лоби и спряган на "Позитано" 20 като един от прицелилите се в премиерския пост, апелира за политика на държавно управление, която да е израз на договор с бизнеса. Той очерта и приоритетите на управлението: възстановяване на държавността, социалната и икономическата политика. Очевидно е, че трябва да бъде променена и философията на икономическата политика в страната, посочи още депутатът.

Най- силният човек в БСП обаче си остава другият заместник - председател - Румен Петков, който здраво държи юздите и на партията, и на Станишев. Освен това, за разлика от Овчаров, Петков има добри позиции пред бившия лидер на БСП и настоящ президент Георги Първанов.

С наближаването на изборите лидерският конфликт в БСП неминуемо ще се задълбочава, смятат източници от левицата.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: