Спор в БСП кой да оглави икономическата комисия в парламента

Управляващите дават четири или пет комисии на опозицията

Снимка: БГНЕС

След като управляващата коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти" реши да отпусне три от парламентарните комисии на втората по големина партия – опозиционната БСП, сред социалистите избухна спор кой да оглави най-апетитната от тях – икономическата.

Парламентарната група на левицата се събра в петък следобед, но не успя да реши кой от двамата претенденти за поста да посочи – Петър Кънев или Румен Гечев. БСП ще излъчи кандидатурата си идната седмица след тайно гласуване, което не можеше да се проведе сега заради отсъствието на Гечев. Червените депутати са разделени на две – част от тях предпочитат Петър Кънев, който оглавяваше икономическата комисия и в предишния парламент, но Румен Гечев също е кандидат. ГЕРБ биха предпочели да видят на поста Кънев, с когото са работили.

Парламентарната група на БСП успя да избере другите двама шефове на комисии от своята квота: Антон Кутев ще бъде предложен да оглави комисията по жалбите и петициите, а бившият външен министър Кристиан Вигенин - тази по европейски въпроси.

Депутатската група е обзета от лек смут заради това, че имат повече кандидати за председателски постове и членски места в парламентарните комисии, затова решенията се взимат с таен вот.

Най-голям е бил напливът за членове на земеделската комисия - там социалистите се очаква да получат 7 места, а кандидатите са над 10.

Противопоставяне е имало и за членското място в комисията за контрол над СРС-та, но спорът е решен в полза на експерта по национална сигурност Славчо Велков, който получи 39 гласа срещу 29 за Красимир Янков.

16 зам.-председателски места в комисиите получават от "БСП за България". Окончателното подреждане ще стане другата седмица в първия пленарен ден - сряда.

Засега от ГЕРБ твърдят, че на ДПС ще предоставят едно председателско място. "Логично е да оглавят социалната комисия, защото д-р Хасан Адемов е добър специалист", твърдят от формацията. Зам.-председателските места на ДПС най-вероятно ще са десет. От ГЕРБ обаче не изключват при преговорите ДПС да получат още една помощна парламентарна комисия.

"Воля" също ще има шеф на комисия, но на този етап не е ясно коя.

ГЕРБ със сигурност ще управляват правната, бюджетната и вътрешна комисия. "Това са най-важните и те остават за нас", коментират депутати от партията.

"Обединени патриоти" ще имат шест председателски места: на регионалната комисия, както и тези за младежта и спорта, вероизповеденията и българите в чужбина. Те ще контролират и звената за превенция на корупцията и контрабандата.

Комисиите в парламента ще бъдат 24.

Споделяне

Още от България