Спор в БСП за избора на главен съдебен инспектор

Ана Караиванова

В БСП нямат обща позиция за започването на процедурата по избора на нов ръководител на инспектората на съдебната власт, стана ясно в понеделник. След честванията на 100-годишнината на Върховния административен съд председателят на Народното събрание Михаил Миков (БСП) и неговият заместник Мая Манолова (БСП) се разминаха в мнението си как точно трябва да бъде открита процедурата.

Според Миков при тази конфигурация в Народното събрание трудно може да се постигне мнозинство от 160 депутатски гласа, каквото е необходимо по конституция за избор на приемник на Ана Караиванова.

Председателят на парламента обяви, че първо трябва да се постигне съгласие между парламентарно представените политически партии и едва след това да се номинира кандидат.

"Има изтекъл мандат още при предишното Народно събрание. Знаете, че в предишния парламент имаше две процедури, които не успяха. Продължават разговорите. Когато се получи съгласие, тогава ще започне процедурата", каза Миков.

Той допълни, че не е необходим специален акт на Народното събрание за освобождаването на Ана Караиванова при положение, че ѝ е изтекъл мандатът.

В същото време заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова обясни, че партиите трябва да загърбят дребните политически сметки по този въпрос, защото решаването му е в интерес на обществото.

"Необходими са 2/3 от гласовете на народните представители, което не означава, че не трябва да се обмисли започването на такава процедура. Тъй като диалог между парламентарните групи трудно се осъществява, възможен е и вариант, в който се издигат кандидатури, които са достатъчно силни и се търси обединение около тях. Надявам се в крайна сметка и разумът на народните представители от всички парламентарни групи на моменти наистина да се появява, защото фигурата на главен инспектор е изключително важна", каза Манолова.

Тя призна, че намирането на консенсус в този състав на Народното събрание наистина е "много сложно".

"Ако искаме работеща съдебна система, трябва да направим това усилие – да загърбим дребните политически сметки и да гледаме към интереса на гражданите, а той е свързан с правовата държава и с една нормално функционираща съдебна система", каза Мая Манолова.

Ана Караиванова подаде оставка на 25 октомври, близо 10 месеца, след като ѝ изтече мандатът. Тя обясни, че откакто е подала оставка, не е ходила на работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България