Спор в парламента може ли нива да стане служебно гора

Спор в парламента може ли нива да стане служебно гора

Парламентът забрани сечта и извозване на дървен материал в тъмните часове на денонощието, а други приети на второ четене текстове от Закона за горите предвиждат ако върната нива не се използва или не се превърне в гора до три години, а се остави в храсти и дървета, да може министърът на земеделието служебно да я преобразува в земеделска земя или гора.

Срещу това възрази депутатът от БСП и бивш зам.-министър на земеделието Светла Бъчварова, според която това ще са незаконни действия спрямо собствениците, но колегата ѝ Румен Желев от ГЕРБ опонира, че който има интерес да обработва земята си във въпросния срок би трябвало да я превърне в нива, а който не го е направил значи няма интерес и тя служебно може да стане гора.

На заседанието на Народното събрание впетък ще бъдат окончателно разисквани и останалите промени в Закона за горите. Основните предвиждат снабдяване с GPS устройства за проследяване на камионите, които извозват дървесина. Предвижда се в обектите, в които постъпва или се преработва дървесина, да бъде инсталирана система за видеонаблюдение; разширяват се правомощията на горските инспектори, въвеждат се и изисквания за ценза на лесовъдите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?