Спор в парламента ще има ли проблеми с дървата за огрев през зимата

Спор в парламента ще има ли проблеми с дървата за огрев през зимата

Спор, прераснал в язвителни политически подмятания, се разгоря в парламента в петък след питане на депутата от БСП Димчо Михалевски към министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за гарантирането на достатъчни количества дърва за огрев на населението през зимата.

Според Михалевски се очаква недостиг на дърва за огрев и ценови скок, заради спрените търгове за добив на дървесина и засиления износ на суровината към Гърция. От добитите от началото на годината 2.5 -3 млн. куб. м дървесина - половината са изнесени за Гърция, заяви той. Зимата е на прага и недостатъчните количества пак ще доведат до дефицит, паника и ценови скок на дървата за огрев, прогнозира бившият зам.-министър на регионалното развитие.

 

Найденов от своя страна заяви, че до момента не са постъпили сигнали от местната власт за недостиг или затруднения при снабдяване на населението с дърва за огрев. Само един такъв сигнал бил постъпил от кметове на населени места в района на Петрич, но по него своевременно било намерено решение.

 

"Парите, дадени за Водното огледало в Кърджали - 80 млн. лева, разделени на 36 лева, колкото е себестойността на добив на един кубик дърва за огрев, прави 2 222 222,2 кубика дърва за огрев. Толкова двойки заслужавате вие и вашето правителство", обърна се към депутата агроминистърът.

 

Ако след няколко седмици има дефицит на дърва, ние ще поведем протеста срещу вас, закани се в отговор Михалевски.

 

Според Найденов такава опасност няма, тъй като се увеличават предлаганите количества дърва за огрев чрез директни продажби на населението. До края на октомври 2012 г. е отчетена реализация на над 1 млн. пространствени куб. м. дърва, с което са задоволени нуждите на около 200 хиляди домакинства. До края на годината горските стопанства ще предложат минимум още 300 хиляди за директна продажба, заяви агроминистърът.

 

Той обясни, че в последните три години дърводобивът е нараснал с 19 процента, а приходите от продажбата на дървесина - с 42 процента спрямо 2009 г. По думите му останалото се е крадяло.

 

"Заплата малка в гората, но гора голяма - това беше принципът на вашето управление", обърна се Найденов към БСП и ДПС. То намеси в спора направените от предишните управляващи заменки. 33 хиляди декара подарихте на приближени до вас, продължи той.

 

От левицата трябва да са много безочливи, за да кажат, че има проблеми с дървата за огрев, намеси се в спора и депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, който има горско стопанство. По думите му няма нито един кмет, който да се е оплакал, че неговият списък на хора, нуждаещи се да получат дърва на преференциални цени, не е изпълнен. "На входа на всяко горско стопанство има обява за продажба на дърва за огрев на цени между 38 и 50 лв. в зависимост от това дали купувачите сами си ги извозват или ползват транспорт на стопанството. Пунктовете за дърва са препълнени" ,заяви Димитров. Какво лошо има, че дървесина се изнася след като влиза свежа валута, попита още той.

 

Имам чувството, че живея в паралелен свят и управляващите съвсем са се откъснали от действителността в България, заяви Юнал Тасим от ДПС и каза, че миналата седмица кметът на Момчилград е написал писмо, че 70 процента от населението на общината няма дърва за огрев. По думите му с приетия от ГЕРБ закон са направени схеми за източване на най-големия ресурс на държавата - гората.

 

България има огромни възможности за добив на дървесина, но не ги използва, каза съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов. Според него решението на въпроса е да се развие пазарната конкуренция и пазара на добива на дървесина. По думите му това е много прост механизъм за подпомагане на хората, но би извадил от схемата политическата манипулация. Това е срамна, долнопробна политика на битово ниво за купуване на гласове позната още от преди 1944 г., коментира Костов.

 

В крайна сметка стана ясно, че агроведомството ще прави на шест месеца анализ на цените на дървата за огрев и на реализираните директни продажби на физически лица.

 

От Коалиция за България настояваха в двумесечен срок да бъде разработена програма за гарантиране на устойчивия добив на дървесина за населението, но предложението беше отхвърлено.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?