Спор в Реформаторския блок кой да е кандидат за кмет на София

От ДСБ се обявиха против номинацията на Соломон Паси, искат да бъде издигнат човек от тяхната партия

Споровете за това кой да е кандидат за кмет на София от Реформаторския блок вече се водят и публично. Сн. БГНЕС

Публичните спорове за това кой да е кандидатът за кмет на София от Реформаторския блок вече започнаха. Ден, след като лидерът на Движение „България на гражданите”(ДБГ) Меглена Кунева обяви, че номинира Соломон Паси, от ДСБ заявиха, че кандидатурата за столицата трябва да е на човек от тяхната партия.

„Партията с най-голяма тежест в София е ДСБ и ДСБ трябва да издигне кандидат-кмет и той да бъде подкрепен от останалите в Реформаторския блок”, коментира пред бТВ депутатът Атанас Атанасов, който е и представители на ДСБ. Според него така Реформаторският блок щял да постигне добър резултат на местните избори в столицата, което да му даде решаващ глас при вземането на решенията в София. Атанасов каза още, че Соломон Паси не е подходяща номинация, тъй като трябвало да се намери човек за тази работа, а не работа на определен човек.

Атанасов каза, че в ДСБ имали няколко варианта за кандидат-кмет. Един тот тях бил депутатът и бивш дългогодишен общински съветник Вили Лилков. Според Атанасов обаче още е рано да бъде назовано само едно име.

От ДБГ обаче вече се чуват гласове на несъгласие за издигането на Лилков, тъй като не бил достатъчно известен и трудно би постигнал добър резултат.

Въпреки оценката на Атанасов по-късно през деня Кунева коментира, че ДГБ ще внесе номинацията на Паси за кмет на София. „За мен, колкото повече кандидати имаме, които са и разпознаваеми лица и с опит, толкова по-добре”, каза Кунева и добави, че очаква и другите формации в Реформаторския блок да издигнат свои номинации за кмет на София. По думите ѝ Паси е енергичен и надарен български политик. „Той самият беше изненадан, но коректен. Каза, че се е ангажирал да помага на нас, на Реформаторския блок. Приема за нормално, че е издигнат”, каза Кунева и допълни, че Соломон Паси не е член на нито една от формациите в Реформаторския блок, но е великолепна гражданска кандидатура. Не стана ясно обаче дали Паси е приел номинацията. 

Съпругата на Соломон Паси - Гергана, пък се възмути във фейсбук от думите на Атанас Атанасов. "Стана ми смешно, когато Вие, г-н Атанасов (Вие не плащате заплатите в моето семейство, но пък то плаща Вашата) -- допуснахте, че някой дирел работа за Соломон.... Хората, които го познават и са работили с него, знаят, че неговата заетост и продуктивност са пословични и нарицателни. Трудно мога да се сетя (разбира се, аз съм пристрастна:) за друг човек, който работи, дори когато спи, така че, моля Ви, не му търсете работа .... А иначе - в нашето семейство такива решения са възможни само, ако "семейният съвет" ги подкрепи. Нещо, което едва ли ще се случи... Въпреки цялато ни уважение към Меги Кунева и структурата на ДБГ, която реши да прояви въображение и "out-of-party box" мислене", написа Гергана Паси.

Реформаторите подкрепят кмета на Хасково

Атанасов коментира още, че ако настоящият кмет на Хасково Георги Иванов се кандидатира отново за поста, ще бъде подкрепен от Реформаторския блок, тъй като ще спечели изборите. Думите му бяха в коментар на материал на бТВ, който показва имението на кмета на Хасково. Депутатът от ДСБ припомни, че Иванов е атакуван и преди от ДПС, Яне Янев и до момента няма констатации на властите, че е извършил някакво нарушение. „На кого да се доверим в тази ситуация. Основното мерило е обществената подкрепа за този човек”, каза Атанасов.


Депутатът от ДСБ предположи, че съвпадението между нападките на ДПС и съмненията на ГЕРБ за действията на министъра на здравеопазването Петър Москов, се коренят в предстоящото противопоставяне на местните избори. ДПС от доста време критикува реформата в здравеопазването, лансирана от Москов. В събота пък Цветан Цветанов от ГЕРБ обяви, че партията е притеснена от действията му. Атанасов разтълкува нападките с това, че Москов е най-одобряваният министър в кабинета „Борисов”. В същото време Реформаторският блок и ГЕРБ ще са опоненти на предстоящите местни избори макар да са партньори в правителството. Атаките на ДПС пък били защото десните се противопоставяли открито на участието им в управлението. В същото време лидерът на движението Лютви Местан „се подмазва и моли” на ГЕРБ, за да бъде включено ДПС отново във властта.  

Споделяне

Още по темата

Още от България