Спор за 45 млн. лв. бави промените в Закона за енергетиката

Премиерът оправда енергийния министър с Народното събрание

Спор за 45 млн. лв. бави промените в Закона за енергетиката

Парламентарната комисия по енергетика отложи заседанието си за приемането на промените в Закона за енергетиката на второ четене поради спорни поправки.

Заради краткото време изникнаха казуси, които не можем да решим, един от тях е бизнесът, каза председателят ѝ Валентин Николов, цитиран от "24 часа".

Комисията по енергетика трябваше да одобри законопроекта в неделя, а в понеделник той да бъде гласуван и в пленарна зала.

Изменението на закона предвиждаше да се възстановят надплатени пари за природния газ на крайните клиенти - битови потребители на газ и парно, както и на индустриалните клиенти, които са купували горивото на регулирани от КЕВР цени - тоест от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.

Казусът се появи за индустрията, която от 1 януари купува природния газ по договори с "Булгаргаз" по свободно договорени цени. Става въпрос за 45 млн. лв. по сметки на работодателите.

Валентин Николов каза, че решението трябва да се намери по най-бързия начин. То трябва да развърже казуса за възстановяване на надплатени суми, както за купения от бизнеса газ от 1 януари, така и за цените на газа за балансиране.

Въпреки забавянето на промените в Закона за енергетиката, Валентин Николов каза, че хората, които ползват газ и топлинна енергия, трябва да са спокойни, че парите им ще бъдат върнати максимално бързо от доставчиците им - газоразпределителните компании и топлофикациите.

Още на заседанието на енергийната комисия по промените в закона в петък, стана ясно, че има писмо от дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, в което се настоява да няма законови текстове за връщане на парите със задна дата за свободния пазар, тъй като това ще го изкриви.

В петък Асоциацията на организациите на работодателите поиска оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова заради спорните 45 млн. лв.

Премиерът Бойко Борисов обаче я защити. Поправките в Закона за енергетиката се правят в Народното събрание, а не от Теменужка Петкова, каза Борисов в събота.

"Спорят за едни 45 млн. лв. Едните казват, че им се дължат, другите не. Не знам и не мога да бъда категоричен. В рамките на днешния и утрешния ден, ние, и като партия, ще сме готови с решение за това какво да гласуват депутатите в понеделник", каза Борисов в Министерския съвет при представянето на новата информационна система за борба с коронавируса.

Позицията на бизнеса е, че през първото тримесечие трябва да му се възстанови 45 млн. лв. Аргументът е, че никой от индустриалните клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, не е  знаел, че Законът за енергетиката ще бъде променен по-късно през октомври 2019 г. и че индустриалните предприятия ще плащат цената на природния газ, купен от "Булгаргаз" по "приравнени" цени на регулираната цена, определена от КЕВР.  По договорите ни с "Булгаргаз" имаме клауза "взимай или плащай", която обаче не бе променена с отпадането на индустрията от лицата, купуващи по регулирани цени, твърди бизнесът.

Споделяне

Още от Коронавирус