Спор за ефекта от платения прием във висшите училища

До този момент не са постъпили данни за нарушения във връзка с даденото на университетите право да въведат платен прием като антикризисна мярка, каза в неделя пред БНР министърът на образованието Сергей Игнатов.

"Всъщност тя може да се прилага само тази учебна година, защото в Закона за висше образование има изискване да се изпълни капацитетът на университетите до 2011-та година. Досега нямаме никакви сигнали за нарушения. Това, което е формулирано от законодателя, мисля, че е изключително правилно да не се допуска приемането на студенти платено обучение извън капацитета на дадената специалност. Тоест само там, където не са набрани студентите, за които държавата отделя средства. Само там могат допълнително да се набират, тъй като все пак става дума за висши училища, които са публични институции по действащото законодателство. Това е най-приемливото решение за момента", посочи министър Игнатов. 

От своя страна, ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев постави под съмнение ефекта от законовата промяна: "Така, както беше направена поправката към закона - за платеното образование, а самият факт, че университетите се отказаха директно от нея, означава, че то е направено така че всъщност да не настъпи никаква промяна. Проблемът е, че в търсените професионални направления капацитетът се изпълва без никакъв проблем, всъщност свободният капацитет остава там, където няма интерес от страна на кандидат-студентите. Друг е въпросът, разбира се, че през последните години, министерството под натиска на университетите, и ние сме грешни в това отношение искам веднага да кажа, безумно много разшири и увеличи капацитета на професионалните направления. Аз сериозно се съмнявам, че не една малка част от хората, които приемаме и ние, и другите висши училища, всъщност имат капацитета да получат едно качествено висше образование".

Споделяне

Още по темата

Още от България