Спор за името и вида на новооткрито небесно тяло

След като астрономи съобщиха, че са открили десета планета в Слънчевата система, научните среди очакват това откритие да предизвика дискусия за понятието "планета" поради размерите на небесното тяло. Преди това обаче може да се окаже, че тя възражда друг, не толкова научен спор -за това как небесните тела получават имената си, предаде Би Би Си.

Астрономите от Института по технология в Калифорния нарекоха новото тяло Седна по името на ескимоска богиня на морето. Легендата е, че баща ѝ я хвърлил във водите на Северния ледовит океан, а причината да бъде избрана - ниските температури на повърхността, които според учените не надхвърлят минус 240 градуса целзий.

Повечето планети в Слънчевата система, а и не малък брой други астрономически обекти са назовани по имена от гръцката и римската митология. Венера е кръстена на римската богиня на любовта, защото в древността я считали за най-красивата, Марс - на бога на войната заради червения си цвят. Оказва се, че сега изследователският екип може и да е избързал. Избраното име тепърва трябва да бъде одобрено от Международния астрономически институт, а секретарят на комисията му по названията Брайън Мардсън вече обясни пред американската преса, че е нарушение на протокола да се съобщава име предварително и да се вменява,че то ще бъде прието.

Питър Бонд от Кралското астрономическо дружество във Великобритания обаче смята, че избраната посока е неизбежна, защото ползваните досега митологии предлагат краен брой възможности, а астрономическите обекти се изброяват в десетки хиляди. Бонд посочва, че употребата на такива нетрадиционни имена показва още тенденция астрономията да става по-демократична като включва различни раси и култури.

Засега това теоретизиране не решава въпроса със Седна. В практиката съществува прецедент, когато посочено име е било отхвърлено. През 18-ти век астрономът Хершел искал да кръсти Уран на патрона си Джордж ІІІ. До произнасянето на Международния астрономически институт новата планета официално се казва 2003 VB12 по серийния номер във възприетата от астрономите класификация. Кога ще се реши спорът дали освен Седна, новият обект може изобщо да бъде наричан и планета, е отделен въпрос, който не е ясно кога ще получи отговор.

Споделяне

Още от Свят