Спор за пенсионните фондове блокира тристранния съвет

Спор за пенсионните фондове блокира тристранния съвет

Решението за пенсионната реформа и размера на осигуровката се отлага поне до вторник, тъй като насроченият от премиера Бойко Борисов тристранен съвет в неделя не е заседавал официално, а неофициално. Основният спор е за пенсионните фондове и за условията за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд.

Синдикати, работодатели и министрите на финансите и на социалната политика са обсъдили различни разчети и предложения, но не са постигнати никакви конкретни решения. Затова във вторник ще продължат с официална среща, на която ще разговарят по Кодекса за социално осигуряване, каза вицепремиерът Симеон Дянков след продължилите около 4 часа разговори в социалното министерство.

Основният проблем е как ще бъдат изплащани пенсиите на хората от първа и втора категория труд от следващата година. Все още няма яснота каква ще е съдбата на пенсионните фондове, посочи президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, според когото на срещата имало крясъци и реплики на висок тон.

"Конфликт няма. Просто разговорът е, че от 2006-а те (фондовете) е трябвало вече да плащат за категорийните работници, това обаче е било забавено до 2008-а година, а след това – до 2009-а и 2010-а. Сега въпросът е, дали както по сегашния закон от 1 януари 2011 г. те трябва да започнат да заплащат. Те дадоха различни предложения. Синдикати и работодатели имат различни мнения затова как тази система трябва да се организира не само за следващата година, а и въобще за времето напред. Ако следващата година плащането се забави отново с една година, това означава, че в държавния бюджет 36 милиона лева пак ще се появят като дефицит”, каза Симеон Дянков.

И.д. президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че вариантите по принцип са два – до 2015 г. активите на професионалните фондове, където се осигуряват работещите първа и втора категория труд, да се прехвърлят плавно в НОИ и институтът да поема плащането за ранното пенсиониране и по- високите пенсии след това. Вторият вариант е фондовете да започнат да плащат по- ниски пенсии от следващата година, но вноската за пенсия да се вдигне с повече от 1.8 %, за да може НОИ да поеме плащането за периода, когато категорийните работници навършват равна възраст за пенсиониране с тези в трета.

Синдикатите приемат последното (засега) предложение на Дянков вноската за пенсия да нарасне с 1.8 % , а от 2015 година плавно да започне да нараства стажът с по 4 месеца годишно, докато достигне 40 години за мъжете и 37 за жените, а от 2024 г. да се увеличава и с възрастта – с по 6 месеца годишно, докато достигне 63 години за жените и 65 години за мъжете.

Няма съгласие за възрастта и стажа

Лидерът на "Подкрепа" обаче каза, че размерът на вноската, в който всички са се вторачили, не е най-големият "препъни камък”, а по-съществен е въпросът за възрастта и стажа, по който има записан проект, но не стана ясно дали той се приема.

Той си тръгвал объркан от заседанието, което първо било с представители на фондовете, после с работодатели и синдикати.

С фондовете крясъците бяха такива, че имах чувството, че някой от "Междузвездни войни” говореше, защото нямаше думи, имаше звуци”, сподели впечатленията си Тренчев.

Нямаше спорове за увеличение на осигурителните вноски с 1.8 %, защото това е решение на кабинета, което ще увеличи приходите в НОИ. "Ако искат да увеличават, ако искат да не увеличават, но трябва да намерят парите”, каза Тренчев.

Той разясни, че въпросът е какво да се прави с професионалните фондове, тъй като парите, събрани в тях за периода откогато ги има, се оказват по-малко и недостатъчно да се плащат предвидените пенсии. "Тъй като тези пари няма да бъдат достатъчно, НОИ трябва да се бръкне и да ги доплати”, каза Тренчев. Той добави, че частните пенсионни фондове в много държави са закрити, тъй като са се оказали неудачни.

Според него спорен остава и въпросът какво да бъде съотношението между работодател и работник в плащането на осигуровките. Синдикатите държат съотношението да бъде 40 към 60, работодателите искат 50 на 50. Ако се изчисли разликата, става дума за няколко милиона, каза Тренчев.

Тренчев обясни, че министър–председателят Бойко Борисов е казал, че иска първо синдикати и работодатели да се разберат, а във вторник срещата ще продължи.

Той обаче предупреди, че се прибавя и нова и тема - "огромна и много страшна, тя се казва здравеопазване и бюджета му”.

Варианти за фондовете

Синдикатите казаха, че са обсъдени два варианта за фондовете.

Първият е свързан с по-дългосрочно решение до 2020 г., при което специалният фонд да мине към НОИ и да засяга всички категорийни работници. Според този вариант фондът ще е в системата на НОИ, но той да бъде не специален, а солидарен. Не става дума за "приватизация", защото парите са наши, каза Мика Зайкова, икономически експерт на КТ "Подкрепа".

Вторият вариант е да се удължи сегашното положение, което да е до 2014 г., но проблемът при него е, че трябват допълнителни средства, което означава по-голямо повишение на осигурителната вноска.

Преди ден Симеон Дянков заяви, че предложените от него конкретни разчети целят да балансират бюджета на Националния осигурителен институт(НОИ) през 2015 г. "Влязохме в сегашните разчети, защото искахме да балансираме едновременно две системи - системата на Здравната каса и системата на НОИ. Тези 1.8 процента идват заради това. Те балансират консолидирания бюджет, в който влизат и Здравната каса, и НОИ", каза Дянков в интервю за Дарик радио. 

Той уточни, че за Бюджет 2011 сметките биха излезли точни при вдигане на вноската в диапазона между 1. 5 и 2 %, но за да се балансира в дългосрочен план бюджетът на държавното обществено осигуряване, най-добрият вариант е за ръст от 1.8 на сто. Тази сметка излиза единствено при условие, че частните пенсионни професионални фондове започнат да изплащат пенсии от началото на следващата година, изтъкна вицепремиерът.

Според синдикатите, ако осигурителната вноска се увеличи с 1.8 пункта от 2011 г., стажът за пенсия трябвало трябва да започне да нараства плавно от 2015 г., а от 2026 г. да започне да расте и възрастта за пенсиониране.

Синдикатите смятат, че вноските, които сега отиват в частни професионални фондове, от догодина трябва да отиват в НОИ. Бизнесът обаче е против.

Изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов коментира, че това ще е "двойно убийство за икономиката", тъй като активите на тези фондове са на борсата и прехвърлянето им в държавния осигурителен стълб ще я декапитализира.

В петък председателят на Асоциацията на частните пенсионноосигурителни дружества Никола Абаджиев коментира, че професионалните фондове нямат да имат проблеми да плащат пенсии от 2011 г. и че одобряват решението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?