Спор за поскъпването на тока между БСП и ГЕРБ

Социалистите изчислиха, че трябва да е 1-1.5%, управляващите ги обвиниха в предизборни трикове

Спор за поскъпването на тока между БСП и ГЕРБ

Ежегодното поскъпване на тока от юли отново разбуни споровете между управляващите от ГЕРБ и опозицията от БСП. Социалистите обвиниха ГЕРБ, не не управлява професионално енергетиката, а властимащата партия отвърна, че това са предизборни трикове.

Основният дебат около тарифите на електроенергията традиционно се провежда през юни, но социалистите решиха да го подхванат от по-рано и обявиха, че ще има граждански протест пред енергийния регулатор идния вторник. Причината е, че поисканите от дружествата цена били необосновано високи. От БСП дори изчислиха – неясно как, че поскъпването трябва да е 1-1.5 на сто, докато от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в последните месеци упорито повтарят, че то ще е в рамките на инфлацията за 2018 г., която е 3.5 на сто.

Исканията на дружествата по веригата на производството, преноса, разпределянето и доставката на ток обаче надхвърлят прогнозираните от КЕВР повишения. Значително по-високи цени искат от КЕВР и производителите на ток. Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" например иска с 92% по-висока цена от 1 юли. При НЕК и АЕЦ "Козлодуй" исканото увеличение е в рамките на 1 до 3%. Електроенергийният системен регулатор настоява за 34% по-високи такси за пренос, а електроразпределителните дружества искат вдигане с малко на дневната тарифа и с повече – на нощната, като ЧЕЗ предлага най-драстично заявление – за ръст от над 67 на сто на нощния ток.

От БСП в петък свикаха пресконференция в централата си, на която депутатът Таско Ерменков обяви, че "БСП винаги е била против необоснованите искания за увеличаване на каквато и да е цена, още повече на жизненоважни стоки и услуги, каквато е самата електроенергия“. Той заяви, че актуализацията на цените на тока в една нормална държава, в която растат доходи и брутен вътрешен продукт, трябва да следва инфлацията.

На същото мнение е и КЕВР, но докато данните на статистиката за инфлацията са 3.5 на сто, Ерменков заяви, че поскъпването на тока не трябва да 1% и 1.5 %.

В отговор на обвиненията на БСП енергийният министър Теменужка Петкова свика брифинг, на който обясни, че повдигането на този въпрос сега е предизборен трик .

"Когато някой се опитва да прави внушения, че правителството е некомпетентно в областта на енергетиката, той трябва да си направи сметка какво би могъл да каже в своя защита“, отвърна министърът на удара и припомни, че през 2014 г. енергийният сектор страдаше от огромни дефицити, заради ценовите решения на предишния регулатор. По нейните думи, в момента се спекулира и с това, че НЕК е поискала рекордно увеличаване на цената на електрическата енергия. "Заявлението на НЕК е публично оповестено на сайта им и там няма искане за рекордно поскъпване от 50%", каза Петкова. Тя допълни, че по закон електрокомпанията е длъжна да представи всички разходи, които е направила, а колко от тях ще признае регулаторът е отделен въпрос. 

"Същото се отнася и за ЕРП-тата. Всяко едно от тях може да има своите претенции, но регулаторът е този, който ще счете какво е закономерно“, каза още Петкова.

"Таско Ерменков казва с какви проценти ще бъде увеличена тя. Хубаво е той да занесе в КЕВР своите сметки и да оспори тяхното компетентно решение. Това е огромен политически натиск“, допълни председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, която също участва в брифинга.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?