Спор за собствеността затвори пещерата "Дяволското гърло"

Пещерата "Дяволското гърло" край родопското село Триград е запечатана и затворена за туристи от сряда, обяви кметът на община Девин Здравко Василев.

Той поясни, че причината е издадена заповед от областния управител на Смолян Стефан Стайков, с която община Девин, която стопанисваше пещерата, трябва да предаде собствеността.

От 6 януари има издаден акт, с който пещерата се обявява за държавна собственост.

Кметът на Девин казва още пред агенция "Фокус", че в момента общината обжалва акта на Областна администрация – Смолян, но все пак е изпълнила заповедта и е затворила обекта.

Едва на 9 юни Окръжен съд- Смолян, ще гледа делото срещу заповедта на областния управител, като дотогава пещерата ще е затворена.

Здравко Василев каза, че няма на идея защо се стига дотук, и то в навечерието на активния туристически сезон.

Пещерняците от клуб "Кристал", които водеха туристите в "Дяволското гърло", също са освободени от работа.

"Дяволското гърло" е най-посещаваният туристически обект в Родопите е включен и в 100-те национални туристически обекта.

Пещерата е обявена за общинска собственост от 1998 г. Кметът на Девин припомни, че скандалите са започнали миналата година, след като е уволнил дългогодишния уредник Костадин Хаджийски, тъй като е отчитал 30 000 лв. от туристическа такса годишно.

Василев обясни, че след смяната на уредника от пещерата месечно са постъпвали по 50 000 лв. приход, което говори, че преди това е имало злоупотреби.

Василев каза още, че веднага след отстраняването на Хаджийски са заведени дела, с които се оспорва собствеността. Всички дела са спечелени от община Девин. Последното дело е спечелено на 29 април, като Върховният административен съд е потвърдил, че "Дяволското гърло" е на община Девин.

"За съжаление, тук се получава сложен казус. Пещерата действително трябва да е държавна, но методът, по който тя се отнема, ще навреди на туризма", каза още Василев.

Той посочи, че оттук насетне най-вероятно пещерата ще бъде отдадена на концесия, като процедурата ще продължи три-четири месеца и през това време ще е затворена.

По този начин ще бъде ощетен и бюджетът на община Девин, в който са заложени 200 000 лв. приход от туристически такси от "Дяволското гърло".

Кметът обяви, че ако се обяви концесия за пещерата, общината ще участва, за да я спечели, тъй като се знаят приходите, които влизат от посещения.

Споделяне

Още от България