Спор за царски титли сред ромите в Румъния

Спор за царски титли сред ромите се развихри в Румъния. Самопровъзгласилият се за международен цар на ромите християни Дан Станеску е внесъл в трибунала на румънския град Арджеш документ, с който иска да бъде забранено на братята Дорин и Даниел Чоаба да използват титлите царе на ромската общност с мотив, че те не отговарят на традициите, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА в четвъртък.

"Трибуналът на Арджеш би трябвало да забрани изцяло на царското семейство от Сибиу да продължи да бъде такова. Аз съм спазил традициите на ромите, а не като тези двамата, които ги игнорираха. Почина един и се коронясаха двама, което не е нормално", заяви Дан Станеску.

Самопровъзгласилият се през 1997 г. за цар на ромите Флорин Чоаба почина в болница в Турция на 18 август. След погребението неговите двама сина - Дорин и Даниел, се самокоронясаха съответно за "международен цар на ромите" и за "цар на ромите в Румъния".

На 9 септември братята свикаха в град Сибиу цигански съд, който обяви Дан Станеску за "персона нон грата".

Станеску на свой ред обяви, че е свикал цигански съд с участието на над 400 души, а днес е внесъл искането си в трибунала в Арджеш, подписано от над 3 500 членове на ромската общност.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?