Спор за цената бави предоговарянето на доставките от "Газпром"

Промяна на формулата със задна дата и отпадане на авансовите плащания, са сред исканията на "Булгаргаз"

Спор за цената бави предоговарянето на доставките от "Газпром"

Спор за размера, с който "Газпром" да намали цената на природния газ за "Булгаргаз", бави финализирането на преговорите между двете страни за предоговаряне на условията за доставките. Такова изискване постави Европейската комисия на руския монополист, за да се избегне налагането на многомилиардна глоба заради злоупотреба с господстващо положение на осем пазара, сред които и българският.

Поставеният от Брюксел срок за предоговаряне на условията на доставките изтече на 3 декември, а двете страни още не са се споразумели. Разговори по въпроса се водят от септември 2018-та, а след постигнатото през ноември същата година споразумение за комбиниране на цените и промяна на формулата за определяне на тарифата, този август "Булгаргаз" предяви и изчисленията си за поевтиняването.

Поредният кръг от разговори се е състоял преди ден в Русия, научи Mediapool от свои правителствени източници. Продължил е спорът за размера на отстъпката, с която от "Газпром" не били съгласни и се опитвали да вкарат технически параметри за качеството на суровината и други. От "Булгаргаз" смятат, че аргументите им за поевтиняване са железни.

Българското дружество е представило своите анализи въз основа на състоянието на европейските пазари месеци преди август, когато на газовите борси са били постигнати най-ниските цени на суровината, а тенденцията е това да продължава. На руснаците е предложена нова формула за ценообразуване, която в голямата си част да реферира към стойностите на европейските хъбове. Освен това новата цена трябва да влезе в сила от момента на заявяването ѝ – тоест ретроактивно от август. Това означава, че отстъпката, която бъде договорена от "Булгаргаз", ще бъде приспадана от бъдещите дължими от доставчика суми за "Газпром".

Друго искане, поставено от българска страна, е да отпаднат авансовите плащания за доставките. Аргументът е, че от 2015 г. "Булгаргаз" е в стабилно финансово състояние. Освен това дружеството никога не е забавяло плащане към "Газпром експорт" и затова настоява да плаща 30 дни след получаване на месечната доставка, както правят всички останали потребители.

Това ще даде глътка въздух и на топлофикационните дружества. Столичното парно, както и други топлофикационни дружества, постоянно дължат пари на "Булгаргаз", тъй като техните потребители си плащат сметките 30 дни след приключване на месеца, а те трябва да плащат на "Булгаргаз" също авансово. При последващо плащане ще се освободи финансов ресурс и за газовия доставчик, и за неговите контрагенти.

Следващата седмица предстои телеконферентна връзка за ново обсъждане на исканията на българския обществен доставчик. Надеждите са до края на декември или най-късно през януари 2020 г. двете страни да са се разбрали и новият договор да е подписан.

Ако това не стане, българската страна има право да се обърне към Европейската комисия в ролята ѝ на арбитраж, както е предвидено в сключеното по антимонополното дело споразумение между Брюксел и "Газпром". "Булгаргаз" обаче не бърза да вади тази карта, защото преговорите с руснаците винаги вървят трудно и са чувствителна тема. Освен това и за двете страни не е изгодно да се отива на арбитраж.

Ако сегашният спор се отнесе към Еврокомисията, за "Газпром" това ще е репутационен проблем, а за "Булгаргаз" – икономически. Ако обаче руският монополист продължава да мотае подписването на новото споразумение без сериозни причини както досега, страната ни ще прибегне и до този вариант, коментират запознати с хода на преговорите.

От българска страна все пак са оптимисти, че ще отстоят поисканото намаление и няма да отстъпят на натиска на "Газпром". За размера на отстъпката в цената обаче към момента правителствените източници не искат да говорят. Те не виждат сериозен проблем в това, че е изтекъл поставеният от ЕК срок за предоговаряне, защото веднъж подписани, по-ниските цени влизат в сила със задна дата и "Булгаргаз" ще си получи своето.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес