Спор за висшето образование на турския премиер

Спор за висшето образование на турския премиер

В Турция се разгоря спор за висшето образование на премиера Реджеп Тайип Ердоган и дали той може да се кандидатира на предстоящите избори за президент. Законите в южната ни съседка задължават турският президент да има висше образование.

Зам.-председателят на парламентарната група на Партията на националистическото действие Юсуф Халачоглу заяви, че Ердоган не може да се кандидатира за президент, тъй като не е завършил четиригодишен курс на висше образование, а само тригодишен. 

По тази причина турският универистет Мармара публикува съобщение, с което опровергава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган няма нужното висше образование, за да се кандидатира за президент на страната.

В. "Хюриет" цитира писмената декларация на учебното заведение, която е придружена от факсимиле на дипломата на министър-председателя. В нея се посочва, че Ердоган е завършил четиригодишен курс във Висшето училище за икономически и търговски науки към Истанбулската академия за икономически и търговски науки. 

По-късно това висше училище се трансформира във факултета по търговски науки на университета Мармара, обяснява ректорът проф. Зафер Гюл. 

Зам.-председателят на парламентарната група на Партията на националистическото действие Юсуф Халачоглу заяви, че по времето, когато е завършил Ердоган, факултетът не е бил създаден, а е имало академия с тригодишен курс на обучение. 

След като университетът публикува декларацията на ректора и дипломата на Ердоган, Халачоглу отбеляза в профила си в "Туитър", че на представената диплома липсват подписите и отново изтъкна, че университетът е създаден през 1982 г., а годината, в която премиерът се е дипломирал, е 1981 г. 

Споделяне

Още от Балкани

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?