Спорът бТВ - "Булсатком" удари по АБРО: Дарик радио напуска асоциацията

Дарик радио обяви в сряда, че напуска Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО).

"Българското национално Дарик радио подаде документи за напускане на АБРО. Ефективността на асоциацията е под въпрос и това е причина за желанието на медията да се оттегли от нея", се казва в разпространена позиция на радиото.

Решението на медията още повече засили напрежението, след като в търговския конфликт между телевизионните компании "бТВ медиа груп" и ТВ7, от една страна, и сателитния доставчик "Булсатком", от друга, се включи и АБРО с критична позиция към поведението на доставчика. И двете телевизии са членове на асоциацията.

АБРО обвини "Булсатком" и другите кабелни и сателитни оператори, че задържат над 80% от приходите си, които следвало да се инвестират в покупки на телевизионна продукция. Сходна позиция в двустранния конфликт поддържат бТВ и ТВ7.

Обиден от твърденията на АБРО и от намесата ѝ в търговския спор, "Булсатком" обяви, че ще си потърси правата в съда.

"Така изразена позицията на АБРО не е потвърдена от Дарик радио, тъй като медията не следи текущата кореспонденция в асоциацията, която се готви да напусне", казват по този повод от Дарик и напомнят за какво е създадено сдружението: "да бъдат изградени силни, политически и икономически независими медии в България, които по най-ефективен начин да обслужват своята аудитория и защитават обществения интерес".

В същото време от бТВ и от "Булсатком" пуснаха нови известия от "фронта".

"бТВ медиа груп" изпрати ново предложение за продължаване на договора с "Булсатком", съобщиха от телевизията. Предложението съдържало "възможно най-добрите ценови условия, при които медията може да продължи да създава качествени български сериали и да заплаща за най-доброто от световното кино и спорт, което представя на зрителите сега".

"Разчитаме, че за това време кабелният оператор ще оцени направените отстъпки и преференциални условия и от своя страна също ще намери резерви, за да организира разпространението на каналите на "бТВ медиа груп", без да увеличи цената на услугата си за крайните абонати", заявяват от телевизията.

"Офертата на "бТВ медиа груп" наистина е различна от предишната им, но с много малко, дори може да се каже, че е почти същата", отговориха малко след това от "Булсатком".

"Въпреки това ние ще я обсъдим, ще проведем дискусия и след това ще вземем крайно решение дали да я приемем, при какви условия и варианти", заявяват от маркетинговия отдел на оператора.

От "Булсатком" посочват, че спират публичните изявления до приключването на новия кръг от преговори, тъй като считат, че "предложеният от бТВ стил е в разрез с добрата бизнес етика и уронва доверието на потребителите".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?