Спорът ГЕРБ-БСП по концесията на летище София стигна до "ти нормален ли си?"

Причината – отказът да бъде предоставен анализ на Световната банка на депутат от БСП

Московски отново отказа на БСП да каже параметрите на концесията за летище София и си изпусна нервите, сн. БГНЕС

Анализът за концесията на летище "София", изготвен от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, предизвика разгорещен дебат в парламентарната комисия по транспорт между депутата от БСП Георги Свиленски и министъра на транспорта Ивайло Московски. Причината – отказът на Московски да го предостави. Аргументът му беше, че в договора с финансовите институции има клауза за конфеденциалност.

Условията по концесията на летището, които бяха одобрени от правителството миналата сряда, също към момента не са ясни. Оправданието на Московски беше с Европейската комисия.

Към момента е ясно единствено, че условията по втората концесионна процедура са завишени спрямо първата, по думите на Московски. От стенограмата на правителството пък се разбра, че кандидатите трябва да управляват поне едно международно летище с над 10 милиона превозени пътници годишно, да разполагат с нетна стойност на активите за всяка от последните три години от минимум 200 милиона евро, както и да имат опит при финансиране  поне на един проект в инфраструктурния сектор за над 400 млн. евро.

Московски съобщи, че до края на седмицата условията по концесионната процедура ще бъдат публикувани.

БСП са против концесията на летище "София" с аргумента, че то е печелившо и трябва да остане под управата на едноименното държавно дружество.

Готви ли се приватизация на "Български пощи"

Свиленски попита още Московски дали Световната банка прави анализ на "Български пощи" и готви ли се нейната приватизация.

Транспортният министър потвърди, че е възложен такъв анализ, но целта не е да се продаде държавното дружество, а да се преструктурира. Напомни и, че "Български пощи" са в забранителния списък за приватизация.

След това той обвини БСП, че са виновни за "погубването" на всички държавни оператори – "Български пощи", авиационния оператор "Летище София", БДЖ "Товарни превози" и т.н. с либерализацията на пазара по време на управлението на тройната коалиция.

Московски посочи, че в периода 2005 – 2009 г. БСП са дали 14 концесии, без да е привлечен  консултант от величината на Световната банка и едва ли са дали концесионните анализи на опозицията. Продали са Български морски флот, националния авиопревозвач на "България еър" и Български речен флот. Дали са 6 лиценза за товарни превози, либерализирали пазара на пощенски услуги, а авиобизнеса на летището дали на "Суис Порт", изреди Московски.

"Такава зловеща, дясна, несправедлива държавна политика, аз не съм виждал", каза Московски.

И продължи: "Със закон сте създали условия държавният оператор (бел. ред. "Български пощи") да бъде смазан. Да бяхте ги продали. Не знам с какви очи викате повече държава. Те (бел.ред. - държавните оператори) са унищожени", завърши Московски.

Това видимо ядоса Свиленски и той му отговори, че разликата между тяхното управление и сега е, че когато са дали летищата във Варна и Бургас на концесия те не са били в добро състояние и в тях са направени големи инвестиции.

В летище "София" бяха инвестирани милиони през последните години и то е в добро състояние, носи и печалба, каза Свиленски.

Обясни на Московски, че той не е "трета страна" по договора със Световната банка, а са от една и съща страна – тази на държавата и има ред, по който да се четат документите в "секретното деловодство" на парламента, ако има клауза конфеденциалност.

Посочи, че в момента товарните жп оператори са 13, а БДЖ "Товарни превози" е пуснало 50 локомотива за продажба ясно за кой. Каза, че ГЕРБ са от 10 години във властта и ако техните закони не са били добри са имали достатъчно време да ги поправят, но не го правят.

Вместо това по същата схема сега ГЕРБ подготвят тайна продажба на "Български пощи", каза Свиленски.

Това възмути Московски и го попита "ти нормален ли си?". Малко след това се извини и обясни, че е изпуснал нервите си.

Споделяне

Още по темата

Още от България