Спорът къде е паднал изчезналият самолет бе възобновен

Малайзийският пътнически самолет Боинг 777-200, изчезнал в началото на март, не е паднал в южната част от Индийския океан, където бяха засечени акустични сигнали. Това съобщи разследващият екип, предаде Франс прес.

Доловените сигнали, сметнати за излъчване от черните кутии на лайнера, станаха повод в региона да бъде изпратен подводен робот. Акцията обаче не даде резултат, информира базираният в Австралия координационен център, ръководещ издирвателните операции.

"Автономният подводен апарат не откри никаква следа от самолетни отломки" и според австралийската служба по сигурността на транспорта е изключено боингът да се е разбил в тази зона, се казва в съобщението.

Австралийският кораб "Оушън шийлд", пренасял робота Блуфин-21, напусна зоната, след като бяха претърсени 850 квадратни километра от океана в търсене на потъналия боинг, изчезнал на 8 март с 239 души на борда, добавя АФП.

Австралия продължава да е уверена, че изчезналият малайзийски самолет е някъде в южната част на Индийския океан, макар издирвателният екип да смята, че останките от машината не са в идентифицирания район, заяви австралийският заместник министър-председател Уорън Тръс, цитиран от Ройтерс.

"Ние съсредоточихме търсенето в тази зона, защото сигналите бяха най-добрата налична информация към момента", каза Тръс.

Подводното търсене ще бъде прекъснато за два месеца, докато не бъде докарано ново, по-мощно хидролокационно оборудване за претърсване на много по-голям район с площ 56 000 квадратни километра въз основа на анализ на сателитни данни за най-вероятния курс на самолета, отбелязва Асошиейтед прес.

Досега не са открити никакви останки от самолета. Сателитни данни наведоха властите на мисълта, че машината, пътувала от Куала Лумпур към Пекин, рязко се е отклонила от своя маршрут и е поела на юг към Индийския океан.

Координационният център, ръководещ издирвателната дейност, отказа да коментира съобщението на Си Ен Ен, че според американски експерт сигналите, засечени през април, не са били от черните кутии на самолета. Центърът каза, че засега няма да разкрива другото най-вероятно място, където се предполага, че може да се е разбил самолетът. Той заяви, че ще оповести това, "когато му дойде времето", посочва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят