Спорът между ексчистача на София “Новера” и държавата за 57 млн. евро е висящ

Спорът между ексчистача на София “Новера” и държавата за 57 млн. евро е висящ

Спорът между държавата и бившия концесионер за боклука на София “Новера”, който се води в Международния арбитражен съд във Вашингтон, е висящ. До момента България не е изплатила нито лев на ищците. Това се казва в отговор на Министерството на финансите до Mediapool. В него не е посочена конкретната сума на спора с мотив, че това е конфиденциална информация.

 

В началото на февруари сайтът "Биволъ" съобщи, позовавайки се на свои източници, че България ще трябва да плати 57 милиона евро на “Аксешън Ийстърн Юръп Капитал“ (Accession Eastern Europe Capital AB) и “Мезанин Мениджмънт Суидън“ (Mezzanine Management Sweden AB) заради прекратяването на концесията с "Новера" за боклука на София. Двата фонда предоставиха заем на фонда “Икуест”, за да купи концесията от Румен Гайтански-Вълка.

 

В отговора на Министерството на финансите не е посочен адвокатския хонорар, който България ще изплати на наетата от нея международна адвокатска кантора “Уайт енд Кейс“ (White & Case LLP). Според публикацията в “Биволъ” държавата е изплатила 12 млн. евро за постигнато извънсъдебно споразумение с ищците. Това не е вярно, се казва в отговора на финансовото министерство.

 

По случая с прекратената концесия за боклука на София има заведени две дела.

Първото дело - прекратено

Първото дело е по иск на “Аксесън Ийстърн Юръп Капитал“ и “Мезанин Мениджмънт Суидън“ подаден в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон на 20 януари 2011 г. Въз основа на искането е образувано дело № ARB/11/3.

В продължение на 18 месеца от образуването на делото ищците не са предприели никакви процесуални действия. Поради това на 23 юли 2012 г. делото ебило прекратено на основание чл. 45 от Правилата за арбитраж на Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, се казва в отговора на Министерството на финансите.

В него е посочено, че “България не е водила никакви преговори с ищците и не е сключвала споразумение с тях за прекратяване на делото срещу заплащане на обезщетение или при каквито и да било други условия”.

В съответствие с това България не е правила и не предстои да направи никакви плащания на “Аксесън Ийстърн Юръп Капитал“ и “Мезанин Мениджмънт Суидън“, се казва в отговора.

България също така не е заплащала и не дължи заплащане на хонорар в размер на 12 млн.евро на адвокатите си “Уайт енд Кейс“ за сключване на споразумение за прекратяване на делото, посочват от Министерството на финансите.

Второ дело - висящо

Искът по второто дело е подаден на 3 юли 2012 г. Той не е от двата инвестиционни фонда, а от “Новера“ АД, “Новера Пръпъртийз“БВ (Novera Properties B.V.) и “Новера Пропъртийз“НВ (Novera Properties N.V.)

На негово основание Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон е образувал дело № ARB/12/16.

“България не е водила никакви преговори и не е сключвала споразумение с ищците за прекратяване на делото. Делото е висящо”, се казва в отговора на Министерството на финансите.

В него е посочено, че “по съображения за конфиденциалност, произтичаща от арбитражната процедура, Министерство на финансите следва политика да не коментира висящите арбитражни дела”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес