Спорът между СГС и Костов прерасна в смешно заяждане

Седми състав от наказателното отделение на Софийския градски съд (СГС) отсрочи заседанието по делото срещу Фондация “Бъдеще за България” и Елена Костова от 17 април за 1 юни 2007 г, съобщи във вторник съдебната пресслужба. В мотивите си за промяна да на дата съдия Алексей Трифонов се позовава на брой 21 на "Държавен вестник" от 9 март 2007 г., където е обнародван указа, за насрочване на изборите за Европейски парламент на 20 май.

През октомври миналата година, след като свидетелства в процеса срещу ген. Атанас Атанасов и дни преди президентските избори, Иван Костов заяви, че викането му в съда и предстоящото след няколко дни дело срещу съпругата му Елена Костова цели да дискредитира десния кандидат за президент Неделчо Беронов. 

“Делото  е политически фарс и постановка, разигравана  от президента. Ние сме част от постановка, която се разиграва от Георги Първанов. След това дело тук ще дойде съпругата ми. Няколко дни по-късно ще има и дело “Кеворкян срещу Костов” и вие отново ще показвате семейство Костови в съдебната зала”, заяви тогава бившият премиер.

Тогава с очевидно накърнено достойнството съдията по делото срещу Елена Костова – Алексей Трифонов призова Костов да обясни в съдебната зала какво е имал предвид с изказването си.

Няколко месеца по-късно, когато Костов се отзова на призовката, Алексей Трофонов обясни в съдебната зала, че го привиква защото думите му, са били насочени към неговия съдебен състав, към магистратите от военния съд, водещи делото срещу Атанасов и срещу гражданския състав по делото “Кеворкян срещу Костов”.  Магистратът поиска да си изясни дали има съмнения в неговата безпристрастност и ако има такава, да си направи самоотвод от процеса.

Политикът и магистратът и изясняваха вижданията близо час. Костов обяви, че изказването му е било политическо, Трифонов – че когато е насрочил делото срещу съпругата му, не се е знаело, че то ще бъде в седмицата с президентските избори.               

На излизане от съдебната зала лидерът от ДСБ заяви, че няма намерение да се извинява на съдията и продължава да смята, че въпросните дела са политическа поръчка. На свой ред магистратът отвърна, че “ако г-н Костов продължава да твърди, че съдебната система, част от която съм аз, изпълнява политически поръчки, ще си направя отвод”.

Два месеца след тези “драматична” съдийско-политическа полемика Трифонов реши да отложи делото срещу Елена Костова за след изборите за Европейския парламент. Трябва да се отбележи, че когато процесът бе насрочен за 17 април, което е цял месец преди евроизборите, те още не бяха насрочени за 20 май.   

Елена Костова е обвинена за укриване на близо 8 хил. лв. данъци за периода 1998 - 2000 г., когато беше председател на фондация "Бъдеще за България". С лихвите сумата е станала 10,5 хил. лв. Обвиняема по делото е и главната счетоводителка Виолетка Илиева. Делото беше образувано през 2003 г., по времето на бившия главен прокурор Никола Филчев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?