Спорът на Атина и Скопие за името на Македония пред разрешаване?

"Република Македония - Скопие" най-вероятно ще бъде компромисното название, което се очаква да предложи Матю Нимиц, специален представител на генералния секретар на ООН Кофи Анан за разрешаване на гръцко-македонския спор за името на Македония, съобщи в петък атинският в. Та неа, цитиран от БТА.

Изданието твърди, че компромисът е видим и че в следващите 48 часа двете страни ще постигнат решение на спора, продължил 13 години.

В. Та неа коментира, че компромисното наименование било получило благословията на САЩ и ЕС.

Гръцкото правителство изглежда е решено да приеме предложението на американския дипломат за название "Република Македония - Скопие", но засега са неизвестни намеренията на македонската страна, която държи страната им да бъде призната под конституционното ѝ име "Република Македония", пише още вестникът.

По време на интензивни консултации в ООН Атина бе предложила като компромисно решение названието "Нова Република Македония - Скопие", което Скопие отхвърли.

Три от петте страни-членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия и Китай, са признали Македония с конституционното ѝ име.

Очаква се в петък гръцкият външен министър Петрос Моливиатис да има срещи с лидерите на политическите партии, за да ги информира за намеренията на правителството във връзка с разрешаването на спора със Скопие за името на Македония, допълва изданието.

Споделяне
Още от Балкани