Спорът на Атина и Скопие за името на Македония пред разрешаване?

"Република Македония - Скопие" най-вероятно ще бъде компромисното название, което се очаква да предложи Матю Нимиц, специален представител на генералния секретар на ООН Кофи Анан за разрешаване на гръцко-македонския спор за името на Македония, съобщи в петък атинският в. Та неа, цитиран от БТА.

Изданието твърди, че компромисът е видим и че в следващите 48 часа двете страни ще постигнат решение на спора, продължил 13 години.

В. Та неа коментира, че компромисното наименование било получило благословията на САЩ и ЕС.

Гръцкото правителство изглежда е решено да приеме предложението на американския дипломат за название "Република Македония - Скопие", но засега са неизвестни намеренията на македонската страна, която държи страната им да бъде призната под конституционното ѝ име "Република Македония", пише още вестникът.

По време на интензивни консултации в ООН Атина бе предложила като компромисно решение названието "Нова Република Македония - Скопие", което Скопие отхвърли.

Три от петте страни-членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия и Китай, са признали Македония с конституционното ѝ име.

Очаква се в петък гръцкият външен министър Петрос Моливиатис да има срещи с лидерите на политическите партии, за да ги информира за намеренията на правителството във връзка с разрешаването на спора със Скопие за името на Македония, допълва изданието.

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?